Printen

GS Meppel – Impressie 03 / GKv - NGK

 

D.J. Bolt

15-07-17

 

Terecht wordt gezegd dat een breuk makkelijker geslagen dan geheeld wordt. En wie zou dan niet blij zijn als een kerkelijke breuk van 50 jaar oud wordt geheeld? Als broeders en zusters in 1967 niet langer onder één kerkelijk dak konden verkeren nu elkaar weer in de armen vallen? Ja, zo werd gezegd, verliefden die niet meer alleen (speed)daten maar niets liever en minder willen dan trouwen.

 

Waarom hebben we toch niet Samen in de naam van Jezus mee kunnen zingen toen het duidelijk werd dat de synode vond dat alle struikelblokken op weg naar de trouwzaal waren weggeveegd en er een euforische stemming ontstond?

Er is een aantal redenen daartoe. Immers, de afgelopen jaren is door diverse synoden gewezen op de grote belemmeringen die er zijn om één te worden met de NGK. Deze:

We horen luid protest tegen dit rijtje. Want het is sterk generaliserend. Lang niet overal in de NGK is sprake van deze zaken. De situatie is heel verschillend in de gemeenten.
De protestanten hebben gelijk. Maar we willen er twee opmerkingen bij maken.

 

Alle genoemde zaken zijn wel aan de orde in de NGK. En men laat het toe. Het kerkverband treedt niet corrigerend op. De zonde van 50 jaar geleden is nog springlevend