Printen

Christenvervolging

 

Open Doors

14-12-19

 

'Xi Jinping wil de nieuwe Mao zijn'

 

China – In China wordt de 70ste verjaardag van de Volksrepubliek gevierd. Mao Zedong riep de republiek op 1 oktober 1949 uit in de nieuwe hoofdstad Beijing. Het land maakte sinds die tijd in vele opzichten een enorme ontwikkeling door. Eén ontwikkeling wordt de laatste jaren echter weer teruggedraaid: die van de godsdienstvrijheid. “Wat dat betreft wijst alles erop dat de huidige president Xi Jinping de nieuwe Mao wil zijn”, meent Klaas Muurling van Open Doors.

 

De Communistische Partij van China verscherpt haar controle op religieuze groepen. Eind augustus publiceerde de overheid een nieuw wetsvoorstel waarin wordt vastgelegd hoe deze groepen zich moeten opstellen en gedragen. “Het is een voorbeeld hoe de autoriteiten nieuwe manieren zoeken om religieuze groepen te monitoren”, zegt professor Ying Fuk-tsan, directeur van de Divinity School van de Chinese Universiteit in Hongkong. Hij vervolgt:

 

“Uit dit document blijkt duidelijk dat de overheid religieuze groepen ziet als politieke eenheden. Het gaat vooral om strengere regels voor hun administratie en de dagelijkse gang van zaken. Maar deze maatregelen treffen vooral de door de overheid goedgekeurde kerken, want ondergrondse huiskerken zijn niet geregistreerd.”

 

In het wetsvoorstel met de titel ‘Regels voor de administratie van religieuze groepen’ staat dat de verdere regulering bedoeld is om ‘de gezonde ontwikkeling van religieuze groepen te bevorderen’. Zo worden ze ‘begeleid om zich aan te passen aan de Chinese socialistische maatschappij’. Dit sluit aan bij de ‘sinificatie-campagne’ van president Xi Jinping. Onder zijn presidentschap is de druk op de Chinese kerk enorm toegenomen. Dit kwam vooral na de introductie van de nieuwe godsdienstwet van februari 2018. Kerken worden bedreigd met invallen tijdens erediensten, sluiting en afbraak van gebouwen, arrestatie en gevangenschap van pastors. En er is een verbod voor jongeren om naar de kerk te komen.

 

Open Doors herkent de ontwikkeling hierboven beschreven. Klaas Muurling woordvoerder van Open Doors:

 

“Een aantal jaren bezocht ik een kerk in het Haidian-district in Beijing. Ik vond het voorrecht om er een kerkdienst in alle openheid bij te wonen. Sinds kort staat er een nieuw bord: ‘Volg de instructies en de leiding van de partij.’ Een politieagent bij de ingang inspecteert alle tassen van kerkleden die de eredienst willen bijwonen.”

 

Surveillance en monitoring van kerkdiensten en gelovigen neemt toe door het installeren van camera’s en gezichtsherkenning, blijkt uit een rapport van de Amerikaanse Commissie voor Internationale Religieuze Vrijheid. Gary Bauer, lid van de commissie, zegt dat ‘misbruik van technologie een samenleving creëert met louter akelige kenmerken die vooral religieuze groepen als doelwit heeft’.

 

In 1949 bestond de Chinese kerk uit een miljoen leden. Na tientallen jaren van verdrukking telt de kerk met 100 miljoen gelovigen nu meer leden dan de communistische partij (89 miljoen).

 

Oren van vrouwen afhakken

 

Kameroen - Boko Haram-strijders hebben de oren van vrouwen afgehakt tijdens een overval op een christelijk dorp in Kameroen.

 

Ze vielen het dorp Kalagari in het noordwesten van Kameroen op 29 juli ‘s nachts binnen. Nadat ze de lokale burgerwacht hadden weggejaagd, ontvoerden ze acht vrouwen. Voordat ze sommige van hen lieten gaan, hakten ze bij een aantal vrouwen een oor af (zie foto). Na hun vrijlating ontvingen de vrouwen medische zorg. Het is niet bekend of sommige vrouwen nog worden vastgehouden.

Drie dagen voor de aanval vielen Boko Haram-strijders de dorpen Kalagari en Doublé ook al binnen. Toen vermoorden ze drie inwoners die als burgerwacht functioneerden.

Voordvoerder Klaas Muurling van Open Doors

 

“Er lijkt soms geen grens te zijn aan het leed dat mensen elkaar aandoen. Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar de achterliggende redenen voor de extreme wreedheid van de strijders. Het lijkt op een verandering van tactiek om burgers te straffen die zich niet-islamitisch gedragen.”

 

Tien jaar Boko Haram

 

Op 26 juli bestond Boko Haram tien jaar. De strijd van de terroristische organisatie resulteerde in die jaren in tienduizenden slachtoffers, duizenden ontvoeringen en gedwongen bekeringen en miljoenen vluchtelingen.

 

In 2014 was de terreurorganisatie op z’n sterkst. In april van dat jaar werden driehonderd Chibok meisjes ontvoerd. Ruim honderd meisjes worden nog steeds door de strijders vastgehouden.

In 2018 werden 105 meisjes van een school in Dapchi ontvoerd. Een maand later kwamen 103 meisjes vrij. Een meisje was tijdens de kidnapping overleden en een ander meisje, Leah, bleef in gevangenschap omdat ze weigerde haar geloof in Jezus Christus af te zweren.

Vandaag de dag is Boko Haram (ook wel: ISWAP, wat betekent Islamic State's West Africa Province) met meer dan 3.000 strijders de grootste IS-afdeling buiten het Midden-Oosten. Inmiddels is Boko Haram ook actief in Niger, Tsjaad en Kameroen.