Printen

Coronitor 5

 

D.J. Bolt

13-06-20


De belangrijke parameters in de grafieken, op basis van RIVM getallen bijgewerkte situatie tot en met 12-06-20:

 

 

Voor Nederland geldt (12-06-20), tussen haakjes de waarden van 29-05-20:

 

- Totaal aantal besmettingen: 48461 (46.126)

- Totaal aantal ziekenhuisopnames: 11813 (11722)

- Totaal aantal doden: 6053 (5931)

 

De getallen van besmettingen en overlijdens zijn nog (veel?) hoger omdat in verpleegtehuizen en in dokterspraktijken veelal bij een overlijden niet op corona is getest, zoals het RIVM niet moe wordt te benadrukken.

 

Waar staan wij t.o.v. o.a. belangrijke Westerse landen? We werken het tabelletje weer bij.

 

Vaccin?

 

Afgelopen week werd gemeld dat Janssen Vaccines in Leiden, onderdeel van het Amerikaanse bedrijf Johnson & Johnson, zulke positieve resultaten heeft geboekt in de ontwikkeling van een coronavaccin, dat de geneesmiddelenautoriteiten het bedrijf toestemming hebben gegeven om het al in de tweede helft van juli op mensen te testen!

De studie zal plaatsvinden onder 1045 gezonde volwassenen tussen de 18 en 55 jaar in België en de Verenigde Staten. Bij hen wordt bekeken of het vaccin veilig is, hoe het lichaam erop reageert en - ontzettend belangrijk - hoe de immuunrespons is. Het onderzoek vindt ‘dubbelblind’ en met een placebogroep plaats. Dat betekent dat zowel de onderzoeker als de proefpersoon niet weet of het echte middel of een nepmedicijn wordt toegediend.

 

Strenge regels

 

Het testen gaat overigens niet zo maar. In Nederland gelden heel strenge regels voor dit soort testen met proefpersonen. Daarom konden de testen ook niet hier plaatsvinden maar worden de testen in het buitenland gedaan.
In de volgende fase (3) van het vaccinonderzoek zal onder nog grotere aantallen mensen worden getest.

Bronnen: NOS en AD

 

Conclusies

 

We proberen weer enkele conclusies te trekken:

  1. Kruipt het aantal besmettingen in NL toch weer langzaam omhoog?
  2. Het dagelijkse aantal ziekenhuisopnamen en aantal coronadoden is laag geworden.
  3. De situatie lijkt in Nederland redelijk te stabiliseren maar het virus waart nog wel rond.
  4. Zou er op redelijk korte termijn een vaccin komen?
  5. De toename van de wereldwijde aantal besmettingen is nog verontrustend! Ruwweg komt de toename op ongeveer 30% uit in de aflopen veertien dagen! En het aantal doden in diezelfde tijd tegen de 20%.
    Is het virus wel echt 'onder controle', zoals je dat regelmatig hoopvol kunt horen…?

Idee - realisaties

 

De vorige keer hadden we een schitterend idee, u weet het nog wel: een anderhalvemetercoronatoeter die laat merken als de afstandsregel wordt overtreden.

 

Het is al gemaakt!

In verschillende vormen. Kijk maar.

 

Horloge

 

Bouwbedrijf Vorm ontwikkelde met Mapiq een DIY-sensor voor op de bouwplaats. De pieper gaat af als iemand te dichtbij komt. Het eerste prototype klaar. Het lijkt op een horloge. Eigenlijk is dat model nog te gevaarlijk, vindt het bedrijf, omdat je op de bouwplaats aan het polsbandje kunt blijven haken.
De sensor heeft nu een foutmarge van 20 centimeter. Dus wordt het apparaat ingesteld op 1,70 meter. Iedere sensor zendt een generiek bluetooth-signaal uit en vangt die van ander piepers op. De sensoren zijn niet voorzien van een internetverbinding en niet persoonsgebonden. Dit betekent dat ze AVG-proof zijn. Bevindt een signaal zich binnen 1,5 meter afstand, dan klinkt een pieptoon, een irritant geluid, goed hoorbaar op de bouwplaats. Als de dragers van de piepers weer bij elkaar weglopen, dan stopt de pieper.

 

De coronapieper is ontwikkeld voor de bouwsector, maar kan ook zeker bruikbaar zijn voor andere sectoren. De technologie achter de coronapieper wordt binnenkort als open source beschikbaar gesteld. Iedereen die wil kan een DIY (Do It Yourself) pieper maken. Tegelijkertijd kunnen de piepers los gekocht worden. Een prijs kan mogelijk onder de 100 euro per pieper blijven.

 

Voor meer informatie, click hier.

 

Baken

 

Het baken MeyeMotion Beacon is ontwikkeld door Elements RTLS Innovators BV en werkt op bewezen technologie. Het is al vijf jaar geleden gemaakt. Ook kan het onderscheid maken tussen gezinnen die wel dicht bij elkaar mogen zijn en andere mensen die afstand moeten houden.

De afstandsmeter is uitermate geschikt voor de culturele- en recreatieve sector. Het werkt alleen als iedereen het apparaatje, in de vorm van een hanger of clip, bij zich draagt. Het kan worden uitgedeeld bij de ingang van pretparken, musea, dierentuinen etc. Het systeem houdt ook bij hoeveel contactmomenten er zijn.

 

 

Het MeyeMotion Beacon is klein en tot op 10 centimeter nauwkeurig. Het apparaatje slaat geen persoonsgegevens op. Als mensen de drager op twee meter afstand naderen begint het apparaatje te trillen om zo een waarschuwing af te geven. Dichterbij gaat een alarmsignaal af.

Voor meer informatie, click hier.  

 

Baliepieper

 

 

De baliepieper Aura Aware wordt rood en gaat daarna piepen als je te dichtbij komt.

Het werd bedacht door het Amsterdamse Trylikes. In nog geen drie weken werd een werkend model ontwikkeld. Inmiddels krijgt het bedrijf orders vanuit de hele wereld.

 

Het apparaat bestaat uit een transparant scherm op een standaard, voorzien van sensoren. De afstand is instelbaar. Is de afstand goed, dan is het scherm groen. Als mensen te dichtbij komen, dan wordt het  rood. Als de afstand nog kleiner wordt, dan klinken alarmerende piepjes.

 

 

Mooi, je hebt het nog niet bedacht of het is al gemaakt!