Printen

Flits 16 - Geslaagd?

D.J. Bolt
10-03-06

-16- Geslaagd?

Ds. C. Alderliesten van Assen heeft een show weggegeven. Op "het gladde ijs van het kerkelijk erf" . Dat is natuurlijk niet mis. Hij vindt dat ook wel spannend voor al de duizenden toeschouwers van de Kerkbode van het Noorden.[1] Want "een val is zo gemaakt" !

Welke "vrije kür" heeft de dominee dan wel uitgevoerd?
Wel, hij heeft de moed gehad over het vierde gebod te schrijven. En dan kan natuurlijk gerekend worden op heel gespannen aandacht van de toeschouwers. Hun zal geen vals beweginkje of slippertje ontgaan. Voldoet Alderliesten wel aan de nieuwste handreiking voor deze "kür" ? Of schaatst hij daar toch scheef door heen?

Fijn dat de theologische atleet zijn proeve van bekwaamheid zo vrijmoedig aan ons ter beoordeling voorlegt. Het bijzondere is ook dat hij ons zelf laat kiezen tussen een toeschouwer of een kritisch jurylid te zijn. Nu, als het ons wordt gevraagd dan kiezen we voor het laatste.

***

Alderliesten vindt het maar vreemd dat er zoveel spanning hangt rond het vierde gebod. Want dat zit toch vol met evangelie? Je kunt het toch samenvatten in één zin: God geeft rust! "Het lijkt me dat we hier toch maar eens van moeten gaan genieten" , zegt hij.

Absoluut, daarin gaan we beslist met hem mee! 
Toch willen we, geleerd door inmiddels een jarenlange ervaring, wel graag weten wat Alderliesten nou precies met die rust bedoelt. Nu, zijn antwoord is heel duidelijk. We zetten de logica van zijn redenering maar even kort op rij.
- Het vierde gebod gaat over de sabbat.
- Die sabbat, rustdag, is een teken.
- Het teken verwijst naar de komende rust.
- Die rust heeft Jezus gebracht.
- Het teken is dus vervallen.
- Dus is er geen speciale rustdag meer.

Maar de rust dan?
Rusten doen we door Jezus "op te zoeken. Door aan Zijn voeten te liggen. Door bij Hem uit te blazen." Dat rusten doe je "als je de was staat op te hangen; ook als je in de auto het land door rijdt; ook als je weer eens wakker ligt."
Zonde tegen het vierde gebod is niet dat je de rustdag niet houdt maar dat "je de Geest van Jezus niet in je laat werken" .
Kortom, geen rustdag meer, geen zondag als een "verplaatste sabbat" .   
Zo rusten wij nu dus "7 dagen van de week. 24 uren per dag" in onze 7x24 uurs economie. En is er geen "dan-zult-gij-geen-werk-doen-dag meer nodig. Elke dag is het zondag bij wijze van spreken.

Wat ons betreft is ds. Alderliesten geslaagd! Hij heeft op een zeer heldere manier het vrijgemaakte onderwijs nieuwe stijl over het vierde gebod verwoord. Daarvoor heeft hij wel even heel goed moeten studeren op de Handreiking van Amersfoort-Centrum. Maar wellicht gebruikte hij onze analyses elders op de site. Dan is het bijna een koud kunstje geworden om die te doorzien.

***

We hadden graag, als lid van de jury, een case willen toevoegen. Gewoon een uit de praktijk, waar gebeurd dus.

CASE
Ouderling B. had "welkomstdienst" . Het was inmiddels bijna vijf uur, de dienst zou zo beginnen.
Daar komt nog een zuster uit zijn wijk aangehold. "Hè?hè, net op?tijd" , hijgt ze.
De ouderling kijkt haar verbaasd aan, dit is niet gebruikelijk voor onze aardige juf basisschool: "Dutje gedaan en de wekker niet gezet?"
" Nou nee, zie, we komen net terug van een achtdaagse vakantie in Turkije. Maar het vliegtuig had een tikkeltje vertraging."

Vraag: Wat moet haar ouderling doen als hij haar die week een bezoek brengt:?
1. Vermanen over zonde tegen het vierde gebod.
2. Onderzoeken of zij tijdens de vlieg- en autoreis haar rust heeft gevonden en genoten.
3. Aansporen beter te plannen.

We denken dat wij het antwoord van ds. Alderliesten kunnen raden.
Dat is evenwel niet gelijk aan het antwoord van ouderling B. Die heeft nog iets geleerd over Rustdag en Schepping. Voor hem vloog er met het vliegtuig in Turkije ook een heel stuk vierde gebod de lucht in.
Heel jammer.
Zonde.

[1] Kerkbode Groningen Fryslân, Drenthe, 3 maart 2006, Wat een rust, p.146.