Ethiek

Ethiek

Signalen

Drie berichten
 

Bijbellezingen 2 Korinthiërs
door dr. E.T. van Spanje

- 11 februari
- 4 maart
- 18 maart
Zie rubriek Agenda voor meer details.


25-01-19 Informatieavond Zuidhorn
Spreker: dr. P. Boonstra, GKv Bussum-Huizen
Kerkgebouw: De Rank, Westergast 8, Zuidhorn
20.00 uur
Organisatie GKN Studiegroep Midden-Nederland

29-03-19 Informatieavond Zuidhorn
Spreker: J.J. van der Tol, GKv Blije-Holwerd
Kerkgebouw: De Rank, Westergast 8, Zuidhorn
20.00 uur
Organisatie GKN Studiegroep Midden-Nederland


 

 

 Aanmelden GRATIS nieuwsbrief

Naam:
E-mail:De beschermwaardigheid van het menselijk leven (1)

 

Mr. Elisabeth P. van Dijk en mr. Marianne Daverschot

12-01-19

 

Inleiding

 

In ons vorige artikel in het Weerklanknummer van september jl. hebben we in grote lijnen de inhoud van de Nota medische ethiek van minister Hugo de Jonge weergegeven. We concludeerden "dat het om een groot aantal onderwerpen gaat die allemaal betrekking hebben op de waardering en de bescherming van het menselijke leven."

 

In dit artikel...

Klik hier om naar de volledige item te gaanOmgaan met seksueel kindermisbruik

 

Dr. W. Bredenhof

15-12-18

 

Laat het duidelijk zijn dat seksueel misbruik een onaangenaam onderwerp is. Dit is een van de verdrietigste en moeilijkste dingen waar we in deze gebroken wereld mee te maken krijgen. Het kan moeilijk zijn dit onderwerp eerlijk en open te behandelen. Toch moeten we dat, nu meer dan ooit.

 

Hoe triest ook, en of we het ons realiseren of niet, velen van ons zijn met de gevolgen van seksueel misbruik in aanraking gekomen. Het vindt niet alleen maar in de wereld plaats,...

Klik hier om naar de volledige item te gaanLiefde en seksualiteit

 

D.J. Bolt

17-02-18

 

Het was heel spannend op de gereformeerde middelbare school als een vriendje op de een of andere wijze een naaktfotootje had weten te bemachtigen. De nieuwsgierigheid was groot. Maar er moest uiterst behoedzaam mee omgegaan worden want o wee als je er mee zou worden betrapt. Daar schaamde je voor. En je kon er wel door van school worden gestuurd!

 

Die oude tijden zijn drastisch veranderd. Nu is via een vingerclick alles bereikbaar en zichtbaar op televisie en internet. Smartphone en...

Klik hier om naar de volledige item te gaanStem voor het leven

 

N. van Dijk

11-07-17

 

Ad de Bruijne schrijft in een column Klaar met leven (ND 12 nov. 2016) iets te herkennen bij de verlichte ‘klaar met leven’- supporters en beseft hoe dicht we bij elkaar staan. Wel maken zij een tragische vergissing.

 

“Zij willen vruchten van het evangelie blijven plukken terwijl ze tegelijk zichzelf afsnijden van de wortel. Daarover zoek ik met hen gesprek”.

 

Volgens De Bruijne mist in de christelijke reacties op de ‘klaar...

Klik hier om naar de volledige item te gaanKindoffers

 

Prof. dr. C. van Dam, Canadian Reformed Churches

10-12-16

 

In de wereld van het oude Israël was het offeren van kinderen binnen heidense religies werkelijkheid. Zo zeer dat zelfs al voordat zij het beloofde land binnenkwamen, God zijn volk waarschuwde niets met die praktijk te maken te hebben (Lev. 18:2; 20:2-5). “Onder u zal er niemand worden aangetroffen, die zijn zoon of zijn dochter door het vuur doet gaan” (Deut. 18:10). Deze afschuwelijke praktijk vond echter wel plaats in Israël, niet alleen in het...

Klik hier om naar de volledige item te gaanarchief