Ethiek

Uit de kerken

Signalen

 

Congres Opheusden 17 maart 2018

Is Gods openbaring ook een kennisbron? Is de evolutietheorie een toetsbare, wetenschappelijke theorie? Is het klimaat echt aan verandering onderhevig en is de mens daar de oorzaak van? Hoe kunnen wij zo goed mogelijk met onze planeet omgaan? Wat is de verhouding tussen geloof en wetenschap, kan dat samengaan? Hoe is het Harz-gebied in Duitsland ontstaan?

Zomaar wat vragen waar het over 20 dagen over gaat in Opheusden. Op 17 maart 2018 D.V. zal het achtste Opheusdense congres plaatsvinden. Er zijn nog maar 15 plaatsen beschikbaar. Wees er dus snel bij en bemachtig een plaatsje voor het Opheusdense congres. Dit zal dus ook de laatste nieuwsbrief zijn voor het congres van 17 maart. Bekijk hieronder het programma dat wij in een vorige nieuwsbrief ook al gaven:

In het morgendeel spreekt dr. G.A. van den Brink over de vraag of openbaring (zoals de Bijbel) ook mee mag tellen als kennisbron. Daarnaast spreekt R.N. Jorritsma (M.Sc.) over de evolutietheorie en wetenschapsfilosofie. Na deze twee sprekers zal er een vragenronde zijn. Daarna hopen wij pauze te houden waarbij een eenvoudig lunchpakketje wordt aangeboden. Na de pauze gaan wij verder met prof. dr. W. de Vries en dr. R. Jacobs beiden houden een lezing rond klimaatsverandering en duurzaamheid. Net als het vorige blok wordt ook dit blok afgesloten met een vragenronde. Na een korte middagpauze luisteren we naar dr. P. de Jong die spreekt over de verhouding tussen Bijbel en wetenschap en drs. J.E. Hoogerduijn die een creationistische verklaring geeft van het ontstaan van het Harz-gebergte in Duitsland. Ook dit blok zal worden afgesloten met een vragenronde. Wij zien uit naar dit congres en hopen op uw komst. Zoals hierboven al gezegd: wees er snel bij voordat alle plaatsen bezet zijn. Aanmelden voor dit congres kan hier, het programma is hier te vinden.

Graag wijzen wij nog op onze hoofdsponsor, Logos Instituut. Omdat dit congres uit haar jasje is gegroeid organiseren zij een ander, groter congres, in Hardinxveld-Giessendam op 20 en 21 april. Hier zijn diverse prominente sprekers uitgenodigd, zoals prof. Zuiddam, dr. Surtees, dr. Lalleman en dr. Degens. Meer informatie over dat congres is hier te vinden. Op dezelfde pagina kunt u uzelf ook aanmelden. Mocht u verhinderd zijn voor het Opheusdense congres en ook niet naar Hardinxveld-Giessendam kunnen komen dan kunt u altijd nog de website van dit instituut raadplegen, met meer dan 1000 artikelen over geloof en wetenschap. Een greep van 5 uit de onderwerpen die  op deze website voorbij kwamen de afgelopen weken: (1) Een serie over Intelligent Design (deel 1 en deel 2), (2) een artikel over het ontstaan van de vogelveer en vogelvlucht, (3) een artikel over het ontstaan van geodes, prachtige kristallen, (4) een artikel over Chariklo, een object in de ruimte dat voor raadsels zorgt, en (5) een schepping-, zondeval- en zondvloedverhaal van een Noord-Amerikaanse indianenstam.  Zo is er genoeg te lezen. Kijk gerust verder.

 
Aanmelden GRATIS nieuwsbrief

Naam:
E-mail:printen

mailen

Vakantiebeleving 2017

 

Thom en Hennie Boersma, Hoogeveen,

23-09-17

 

Wij zijn het afgelopen jaar weer op een prachtige rondreis door Europa geweest. In bijna 7 weken hebben we zo’n 9000 km afgelegd, en veel van Luther, Calvijn, de Tweede Wereldoorlog en Gods schitterende schepping gezien!
U zult denken: die zijn vast met een camper of zo aan het trekken geweest. Neen, dat is niet het geval. Meestal kies ik de gebieden uit waar we naar toe gaan en mijn vrouw zoekt dan in dat gebied een Zimmer Frei/Chambre d’Hotes/Bed & Breakfast uit. Die aanduidingen betekenen allemaal hetzelfde maar afhankelijk van het land heet het anders. We logeren ook in pensions, en in Spanje kunnen we een huis van vrienden huren.

 

Op een bepaald moment trokken we naar een pension in het Schwarzwald, Zuid Duitsland. We wisten van te voren dat daar een Nederlands echtpaar de scepter zwaaide en we vonden het wel even fijn weer even gewoon rustig Nederlands te kunnen praten tussen al het spreken in buitenlandse talen en met 'handen- en voetenwerk' door.

Een prachtig pension, Sonneck genaamd, met uitstekende voorzieningen en bijzonder aardige mensen: Jitty en Gerbrand Bruijn.

 

 

Haus Sonneck – Schluchsee-Blasiwald, in het Schwarzwald, Zuid Duitsland

 

We hadden onze koffers nog niet uitgepakt of we kwamen al aan de praat. Natuurlijk over waar we vandaan kwamen, zo gaat dat. Maar al heel gauw kwam het kerkelijk leven in het vizier en met name dat van de Geformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv).

De familie Bruijn was tot hun verhuizing lid van deze kerken. En natuurlijk vroegen ze ons waar wíj kerkelijk toe behoorden, gezien ook onze gezamenlijke bekenden in Nederland. Wij vertelden dat wij lid van de GKv wáren, maar nu ook niet meer. En dan komen uiteraard de volgende vragen: Hoezo, en waar zijn jullie dan nu lid van?

 

Onze ervaring is dat wanneer je tegen mensen zegt dat je lid bent geworden van De Gereformeerde Kerken (DGK) er vaak vraagtekens ontstaan in hun ogen: wat is dát nu voor een kerk? Wat schetste echter onze verbazing: Jitty en Gerbrand bleken uitstekend op de hoogte te zijn van DGK. Zeker voor mensen die op behoorlijke geografische afstand zitten van Nederland, waren ze werkelijk bijzonder goed ingevoerd in allerlei zaken m.b.t. DGK, GKN, synodebesluiten van de GKv, enzovoort.

 

Heel snel merkten wij dat we kennis hadden gemaakt met een sterk verontrust ex-vrijgemaakt echtpaar. Die dagen daar hebben we uitgebreid over het geloof en de kerk gesproken. Er was heel veel wat ons verbindt, mede door hun grote kennis van wat er in Nederland allemaal gebeurde en gebeurt dit jaar. Die kennis halen ze op door veel te lezen, zoals de site www.eeninwaarheid.info en www.werkenaaneenheid.nl, alsmede uit veel kranten en boeken. En zij luisteren elke zondag naar kerkdiensten van de DGK en de GKN.

In dit verband gaven ze, overigens net als wij, ook aan dat zij het betreuren dat er blijkbaar geen eenheid tussen beide kerken mogelijk is op dit moment.

 

Kerkelijk gezien is hun situatie natuurlijk nogal eenzaam daar in het gebied waar ze wonen: Schluchsee-Blasiwald, boven de watervallen van Schaffhausen en boven Bazel in Zwitserland. Wel bezoeken ze kerkdiensten in Basel of Bazel, verbonden aan de Stichting Steun Reformatie Oosterijk (SSRO). Ook daar leven trouwens zorgen over de koers van de GKv.

Het echtpaar vindt het fijn om met anderen van gedachten te kunnen wisselen over geloof en kerk. Inmiddels hebben we enkele personen in Nederland met hen in contact gebracht om zo te kunnen doorpraten over zaken die hen bezighouden.

 

Mocht u ook interesse hebben om eens met hen contact op te nemen of gebruik te maken van hun prachtige pension in een schitterende (berg)omgeving, dan is dit hun emailadres: info@sonneck-schluchsee.nl. Veel informatie kunt u vinden op de Haus Sonneck website, click hier.

 

We zien terug op een bijzondere ontmoeting waarbij wij de mogelijkheid hadden elkaar tot troost en bemoediging te zijn. Daar hebben we Gods hand in herkend.