Printen

Bezwaren deel 1.1 - Introductiebrief

 

De introductiebrief aan de kerkenraad die het bezwaarschrift begeleidt hebben we weggelaten. Het is een nogal persoonlijk document dat het best door de afzender zelf kan worden geschreven.

 

De documenten zijn nogal omvangrijk. Ook het eigenlijk beknopte bezwaarschrift, deel 1.2 telt nog altijd ruim 20 pagina's. Het is voor te stellen dat (sommige) kerkenraadsleden wat moeite zullen hebben met deze omvang. Van de andere kant, het gaat om heel belangrijke zaken die verdienen om goed beschreven en toegelicht te worden. Het moet toch mogelijk zijn voor een gemiddeld kerkenraadslid 20 pagina's tekst te lezen en zich daar een oordeel over te vormen? Hoe moet het anders met de Acta van onze synoden van tussen de 500 en 1000 pagina's …?
Maar als verkorting van het bezwaarschrift toch gewenst wordt, hier een aantal tips.

Er moet wel opgelet worden dat het geheel consistent blijft, dus dat er geen referenties naar teksten ontstaan die nergens meer te vinden zijn.

 

Tenslotte, misschien moet ook overwogen worden dat veel lezers 'lui' zijn en niet even op een website gaan zoeken naar dit of dat synode- of kerkordeartikel. Een opgenomen uitgeschreven tekst heeft dus ook zijn voordelen.