Printen

Flits 36 – Dam op de Dag

 

D.J. Bolt

28-11-15

 

Af en toe ontdek je mooie dingen in het christelijke leven.

In Ureterp een dorp midden in Friesland vlak bij Drachten, woont de Groninger Jan van Dijk, een jongeman van 24 jaar. Dat is op zich niet zo bijzonder want er wonen wel meer Groningers en jongeren in dit dorp.

Maar Jan kan goed dammen. Héél goed dammen zelfs. Al op zijn tiende werd hij derde bij het Fries kampioenschap pupillen. Dat betekende dat hij met de Nationale Kampioenschappen dammen mocht meedoen. Daar eindigde hij op de 22ste  plaats. Dat lijkt misschien niet zo hoog maar bedenk wel dat het om een toernooi van alle goede junior-dammers van Nederland ging!

 

Het gaf natuurlijk een geweldig stimulans om zich verder te bekwamen in dit oude en geliefde spel. Inmiddels heeft hij drie Friese seniorentitels en is regerend provinciaal kampioen!

Deze sport is een belangrijk onder­deel van zijn leven geworden. Dat betekent ook dat hij om zich te handhaven op hoog niveau moet blijven presteren. Daar moet intensief voor getraind worden natuurlijk. Twee partijen per week, wat studie van 'combinaties' en sneldammen via internet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan van Dijk (links)

Foto: G. van Dijk

 

Toch betekent dit niet dat de damsport z'n een en al is. Want tussen alle zetten door (of net anders om?) haalde hij ook zijn diploma Accountancy aan de Hanzehoge­school in Groningen, haalde daar een Dam, om zo te zeggen.

 

Nationaal Meester

 

Wat wil hij verder bereiken?

Jan zou het mooi vinden om zich te kwalificeren voor het Nederlands Kampioenschap en dan de titel Nationaal Meester te bereiken. Dat is niet gering. Maar op weg daar er naar toe zijn al heel wat successen te melden.
Van Dijk speelt inmiddels op het hoogste natio­nale niveau, de ereklasse. Hij mag

de interna­tionale titel FMJD-meester achter zijn naam zetten, een titel van de World Draughts Federation, een overkoepelende organisatie van nationale dam federaties, zoals de Koninklijke Nederlandse Dambond.

Die titel heeft hij veroverd tijdens het interna­tionale toernooi Brunssum Open dit jaar[1]. Daar weerstond Van Dijk de aanvallen van twee doorgewinterde Oost-Europeaanse dammers: Alexander Bulatov uit Wit-Rusland en Andrej Kalmakov uit Rusland. Resultaat: eerste in het eindklassement!

 

En tenslotte lichtte de Friese kampioen daar ook nog de Limburgse koploper Martijn van Gortel het beentje en mag daarom aantreden tegen de Europese juniorenkampioene Angelina Popova,

Kortom, een opgaande lijn die nog veel belooft!

 

 

 

Van Martijn van Gortel tegen Jan van Dijk (rechts).
Fotograaf: facebookpagina Internationaal Damtoernooi Brunssum Open.

 

Een probleem

 

Jan, lid van De Gereformeerde Kerk (hersteld) in het Friese Opeinde, heeft wel een 'probleem': hij sport niet op zondag. De zondag is voor hem rustdag naar het Vierde Gebod. Veel christelijke sporters gebruiken de zondag wél voor hun sportcarrière, weet hij. Jan:

 

"Zij zetten allerlei re­denaties in elkaar om toch maar te mo­gen sporten op zondag. Bijvoorbeeld dat ze hun talent juist van God hebben gekregen en daarom ook op zondag mogen sporten."

 

Maar daarin gaat Van Dijk niet mee. De zondagsrust is een groot goed, een standpunt waar hij niet van afwijkt. Voorlopig lijkt dat nog niet een groot probleem op te leveren:

 

"In Nederland geeft dat niet echt pro­blemen, omdat je bijvoorbeeld de zon­dagswedstrijd van het NK vooruit mag spelen. Ook internationale toernooien in Nederland hebben hiervoor vaak re­gelingen. Internationaal gezien vormt mijn keuze zeker wel een barrière. Maar de oplossing is voor mij ook heel simpel: kan het niet verplaatst worden, dan speel ik gewoon niet mee.

De vraag die je je moet stellen is wat er eigenlijk op dat moment voor­gaat. Sporten is dan niet belangrijker dan een gebod van God. Zondagsrust is ook een voorrecht."

 

We feliciteren Van Dijk met de behaalde successen.

En wensen hem volharding toe in zijn principiële houding.

 

NOOT

[1] Zie http://www.kndb.nl/zomeroverwinningen-voor-van-dijk-en-hoving/