Printen

Coronitor 3

 

D.J. Bolt

16-05-20

 

De nieuwste stand van zaken. Hoe ziet het eruit?
Eerst de belangrijke parameters in de grafieken, op basis van RIVM getallen.

 

De grafieken zijn bijgewerkt situatie tot en met 14-05-20:

 

 

Dus voor Nederland geldt (14-05-20):
 

- Totaal aantal besmettingen: 43481 (+ 3245)

- Totaal aantal ziekenhuisopnames: 11457 (+ 506)

- Totaal aantal doden 5590 (+ 603)

 

Tussen haakjes de toename sinds 02-05-20.

 

Hier moet wel weer bij worden gezegd dat de getallen van besmettingen en overlijdens nog (veel?) hoger zijn omdat in verpleegtehuizen en in dokterspraktijken veelal bij een overlijden niet op corona is getest.

 

Waar staan wij t.o.v. belangrijke Westerse landen?

 

Wereldwijd

- Totaal 4.383.360 bevestigde cv besmettingen (2.204.511 op 02-05-20)

- Totaal 298.295 doden (149.378 op 02-05-20).

 

Nieuwe bedreigingen

 

Katten

Katten kunnen het c-virus krijgen en ook elkaar besmetten, zo hebben Japanse onderzoekers ontdekt (ND14-05-20). Er zijn nog geen aanwijzingen dat katten ook mensen kunnen besmetten. Maar het advies is wel: 'Om besmetting van huisdieren te voorkomen (en de kleine kans een besmetting op te lopen van de kat nog kleiner te maken) is het verstandig om na het aaien van een huisdier de handen goed te wassen'.

 

Sperma

Het coronavirus kan blijven leven ​​in het sperma van besmette mannen, ook als die mannen herstellen. Dat maakt de kans groter dat het virus seksueel overdraagbaar is, zeggen Chinese onderzoekers (https://www.welingelichtekringen.nl). Dat schijnt op zichzelf geen verrassende bevinding te zijn want veel virussen kunnen in het mannelijke voortplantingsstelsel leven zoals het Ebola- en zikavirus, soms maanden nadat een patiënt was hersteld! Wat betekent dit?

 

Vaccin

 

De arts Ad Dees, internist in het Ikazia Ziekenhuis stelt dat er geen reden is tot optimisme t.a.v. een snelle ontwikkeling van een vaccin tegen het cv (ND 11-05-20). De normale ontwikkelduur is minimaal een tot twee jaar. En proefdieren zijn geen mensen, dus het kan werken op dieren maar vervolgens niet op mensen, of hele lastige of gevaarlijke bijwerkingen hebben.

Er zijn wel lichtpuntjes. Zo blijkt in Portugal, waar een groot deel van de bevolking ooit een BCG-vaccinatie tegen tuberculose heeft gekregen, veel minder besmetting dan in Spanje of Italië.

 

Conclusies

 

We proberen weer enkele conclusies te trekken:

  1. De aantallen besmettingen en doden nemen onmiskenbaar af.
  2. De toename van het aantal ziekenhuisopnamen lijkt verder af te vlakken.
  3. Er is nog geen sprake van dat er een veiliger situatie voor kwetsbare mensen is ontstaan.
  4. De Nederlandse media zouden zich wat bescheidener kunnen opstellen in hun spreken over het Amerika van Trump. Ons dodental is relatief tot nu toe aanzienlijk hoger dan dat van de VS.

De grote vraag die de komende tijd beantwoord gaat worden, is, wat de gevolgen zijn van de versoepeling van het regiem en de opening van de scholen (11 mei). De resultaten daarvan zullen na de incubatietijd (3-14 dagen) duidelijk worden, dus over maximaal 14 dagen. We hopen dat weer te laten zien in een update van bovenstaande informatie.
 

Suggestie

 

Waarom zouden we, nu we er al aan gewend raken, het geschud van handen en driewerf zoenen niet definitief afschaffen? En gewoon als onze Aziatische tegenvoeters, behalve het virus, ook hun buigende groet overnemen?


 

Daar zijn we toch niet te hardnekkig voor? Zelfs olifanten kunnen het!

 

 

Wordt vervolgd