Printen

Coronitor 24

 

D.J. Bolt

29-05-21


Belangrijke getalsmatige ontwikkelingen m.b.t. het coronavirus zijn in onderstaande grafieken en tabellen, op basis van RIVM getallen en Johns Hopkins Virus Resource Center, bijgewerkt tot 25-05-21.

 

Observaties

 

Wereldwijd

 

Qua toename van besmettingen en dodentallen is er weinig verandering. Nog steeds nemen de besmettingen door de bank genomen nauwelijks af. Dat geeft heel veel onrust. Want daardoor krijgt het virus, eigenlijk moeten we zeggen, krijgen de verschillende virusstammen steeds langer gelegenheid te muteren tot nieuwe varianten. Zo is er de zeer besmettelijke Indiase ‘B.1.617.2’ die zó snel in het Verenigd Koninkrijk oprukt, dat Londen de coronaregels in acht regio’s weer wat aantrok. B.1.617.2 heeft inmiddels ook in Nederland vaste voet aan de grond. Het is als een snelgroeiend onkruid dat binnen de kortste keren de tuin overwoekert.

 

Nu zijn ook tegen deze nieuwe kwelgeest de vaccins actief, bijvoorbeeld Pfizer voorkomt ziek worden in 88 procent en AstraZeneca 60 procent van de besmettingen. Maar wel na de tweede prik! Er is een kans dat er een variant komt die zich niets van de huidige vaccins aantrekt. Dan zijn we weer terug bij af. Hoewel, inmiddels is er wel een adequate organisatie ontstaan die weet van wanten in de ziektebestrijding.

Opgelucht ademhalen kan dus voorlopig nog niet.

 

India

Dat kan zeker niet in India. Het dodental is met maar liefst 23% gestegen in veertien dagen, dat zijn bijna 60.000 doden! Ieder zal op het netvlies de lijkverbrandingen in de openlucht hebben staan, waardoor zelfs schaarste aan brandhout ontstond.

Dat India nog steeds op de laagste plaats staat in onze ranglijst van relatieve aantallen doden is omdat het land heel veel inwoners heeft, bijvoorbeeld ongeveer vier maal dat van de VS. Maar als de besmettingen niet kunnen worden ingedamd (r-factor significant onder de 1) is de ramp niet te overzien.

 

Brazilië

Weliswaar blijft het land in onze vergelijking nog steeds op de relatief hoogste plaats staan, er lijkt langzamerhand toch sprake te zijn van wat meer stabilisatie in de ziekteverspreiding.

 

Europa

 

De getallen geven een verblijdende indicatie dat het virus in dit continent (in ons lijstje van landen) lijkt te zijn ingedamd. Al drie landen melden dat de stijging van het aantal coronododen tot bijna 0 is teruggelopen: Denemarken, Engeland en Portugal. 

 

Hongarije

Als we de cijfers mogen geloven, is de situatie in dit land ook verbeterd: een terugloop van het aantal doden van 13% naar 7% in de afgelopen veertien dagen. Als dat wordt bestendigd lijkt de situatie meer en meer onder controle te komen.  

 

Nederland

De grafieken van besmettingen en ziekenhuisopnames tonen onmiskenbaar dat het virus op z'n retour is! Alleen is het dodental weer iets op gelopen. Maar dat kan een nog na-ijlend effect zijn.
De autoriteiten blijven waarschuwen toch de veiligheidsvoorschriften in acht te blijven nemen. Dat is moeilijk maar noodzakelijk.