Printen

Afstand houden – oplossing 2

 

D.J. Bolt

29-01-22

 

De vorige editie gaven we een oplossing van het probleem om 6 mensen in een kleine dokterswachtkamer (2mx2m) te laten plaatsnemen, waarbij tussen hen een afstand van minimaal de bekende 1,5 meter moest worden aangehouden.

We vonden in onze ogen een fraaie oplossing gebaseerd op de 'honingraat' structuur.

 

Maar….

Een lezer zond ons het volgende commentaar

 

'De berekening dat er slechts drie wachtenden in een kamer van 2x2 m gaan is een wat "platte" gedachte. Er kunnen ook zes wachtenden in. Daarvoor hoeft de dokter alleen maar drie stoelen aan te schaffen met een zithoogte van 1,30 m terwijl drie van de personen op de grond gaan zitten. Dan zijn de in- en uitademingsopeningen van de wachtenden bij een goede opstelling ook 1,50 m van elkaar verwijderd.'

 

We kunnen het ons dus zo voorstellen

 

 

Geniaal! Daar hebben we geen moment aan gedacht! We hadden ons heel wat rekenwerk kunnen besparen. Chapeau!

 

Uitdagingen

 

We hebben nog wat verder gepiekerd over deze oplossing en vonden enkele 'uitdagingen'.

De hoogte van de stoelen is wellicht voor ouderen wat problematisch, we zien niet een 85-jarige er gemakkelijk opklimmen. Maar dat kan natuurlijk simpelweg worden opgelost met een bijbehorend keukentrapje. We hebben het al klaargezet.

 

Minimale hoogte

 

Nu zijn stoeltjes van 1.30m hoog niet voorradig in de dokterspraktijk. Die moeten dus besteld en gemaakt worden. De vraag is dan wel wat de minimale hoogte van deze meubels moet worden om te voldoen aan de eis van 1,5m afstand tot iedereen. Dat is naar ons gevoel minder dan 1.30m die de inzender voorstelde. Dus een vraag aan hem die nog wel even te berekenen. Graag geven we hem daarvoor in de volgende editie het podium.

 

Uitbreiding

 

Nog iets.

Zoals we de vorige keer aangaven, hebben we te maken met een zeer betrokken dokter die alles in het werk stelt om zoveel mogelijk te boosteren. De uitbreiding van zijn wachtkamerruimten met mooie honingraatstructuurvormige wachtkamertjes leverde zelfs een capaciteit van 49 mensen op!

 

Maar hoe wil de inzender zoiets realiseren met zijn elementaire oplossing?

Dat is best lastig, denken we. Even een simpel sommetje waarbij we uitgaan van zijn 1.30m zithoogte.

Als er op elk niveau 3 personen kunnen zitten hebben we voor zeg 48 personen 48:3 is 16 niveaus nodig. Als de hoogte van één niveau 1.30m is dan zitten de bovenste personen op een hoogte van 15 x 1.30, dat is bijna 20 meter …

Met een prachtig ruimtelijk uitzicht natuurlijk. Maar ja, je zult hoogtevrees hebben. En bovendien, waar haalt de dokter keukentrapjes van 20m vandaan? Hij moet dus met ladders of liften in de weer.

 

Kortom, als de dokter zijn praktijk wil uitbreiden moet hij over de mogelijkheden nog wel even een nachtje slapen. 

 

Ruimer denken

 

De inzending van onze lezer had nog een slotzin

 

'We moeten leren wat "ruimer" (ruimtelijker) te gaan denken. We moeten leren niet alleen horizontaal te denken, maar ook Vertikaal. Zijn we op dit punt ook "Een in waarheid"?

 

Áh, nu komt er aan deze puzzeloplossing óók een geestelijk tintje!
Als we de inzender (naam en persoon bekend) goed begrijpen bedoelt hij dat we voor onze moeiten, bijvoorbeeld in de bestrijding van het virus, niet alleen in aardse oplossingen (horizontaal) moeten denken en daarna zoeken, maar tegelijk ook opzien naar boven, naar Boven. Want al ons geploeter helpt immers niet als het geen hemelse zegen ontvangt. Alleen dan is het waardevol en krijgt het waarde. Eeuwigheidswaarde.
Als de inzender dát bedoelt zijn we ook één in deze waarheid!