Printen

Coronitor 37

 

D.J. Bolt

12-03-22

 

Belangrijke getalsmatige ontwikkelingen m.b.t. het coronavirus zijn in onderstaande grafieken en tabellen, op basis van RIVM getallen en Johns Hopkins Virus Resource Center, bijgewerkt tot 08-03-22.

 

 

Observaties

 

Wereldwijd

 

Wereldwijd zijn er nu meer dan 6 miljoen mensen aan corona overleden.

langzaam lijkt de toename van het aantal besmettingen en het dodental af te nemen.

 

Europa

 

De wereldwijde licht dalende trend lijkt zich ook in Europa af te tekenen. In de onderlinge verhoudingen tussen de landen is er de laatste veertien dagen niets veranderd.

Opnieuw verontrustend is wel de situatie in Denemarken. Het land dat vrijwel als eerste allerlei beschermende maatregelen afschafte blijkt nu koploper te zijn geworden met een zeer hoog, zelfs nog wat stijgend percentage coronadoden.

Is het een waarschuwing?

 

Nederland

 

We constateerden de vorige keer dat uit de grafieken een positieve ontwikkeling bleek:  

 

'De enorme stijging naar 824.301 besmettingen per veertien dagen lijkt zich niet door te zetten: het nieuwe veertiendaagse aantal is 'slechts' 310.000. En ook is de stijging van het aantal ziekenhuisopnames afgenomen. Alleen sterven er nog steeds weer iets meer mensen aan corona. Maar dat kan een na-ijlend effect zijn. Gaat het dus niet de goede kant op?

We zijn er niet helemaal gerust op. Wat als dit weekend het carnaval losbarst en alle remmen zoek zijn …?'

 

Het onderstaande bericht van het RIVM geeft een antwoord.

 

Wekelijkse update coronavirus SARS severe acute respiratory syndrome-CoV coronavirus-2: 1 maart t/m 8 maart 2022

Forse toename positieve coronatesten, grootste stijging in carnavalsregio’s.
Na enkele weken van daling is het aantal mensen dat positief getest werd op SARS-CoV-2 in de afgelopen week gestegen naar 439.775, een week eerder was dat nog 245.898 (+79%). 
Deze forse stijging is een gecombineerd effect van de carnavalsweek en de versoepelingen. In alle regio’s steeg het aantal meldingen. In verschillende regio’s in Noord-Brabant en Limburg was het aantal meldingen per 100.000 inwoners niet eerder zo hoog. In de overige regio’s steeg het aantal meldingen ook, maar minder sterk, en was het wekelijks aantal meldingen niet hoger dan tijdens de omikrongolf in januari en februari van dit jaar. Het aantal mensen dat zich liet testen bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst steeg naar 594.865 testen (+60%). Bij GGD’en in Noord-Brabant en Limburg is de wachttijd bij de GGD-teststraten opgelopen. 

 

We zeggen niets.
Dat zegt genoeg.

 

Uit de praktijk

Even vooraf, de voorvallen in deze rubriek zijn echt gebeurd, alleen is ik niet altijd ik.

 

In de winkels zie je nauwelijks meer mondkapjes, laat staan dat het publiek afstand houdt. Toch is er een categorie mensen, 'de kwetsbaren' in de overheidsterminologie, waarvoor wel enige afstandelijkheid gewenst is.
Het blijkt dat het dragen van een mondkapje, neus- en mondmasker, een uitstekend hulpmiddel is. Het werkt als het blauwe zwaailicht van de ambulance. Weliswaar ben je een bezienswaardigheid uit verleden tijd maar winkelaars en winkelpersoneel wijken weg, net als voor het bekijken van de Nachtwacht op enige afstand.

 

Zo bekeek in de supermarkt een oude vriendelijke man me op enige afstand aandachtig.

U draagt nog een maskertje?, vroeg hij.

Ja, zei ik. Een retorische vraag natuurlijk, want het was toch duidelijk te zien.

Dat is nodig?, informeerde hij belangstellend.

Ja.

Nou, zei hij, dat mag, we leven in een vrij land.

 

Gelukkig. Daar zijn we heel dankbaar voor!

Want inmiddels weten we dat dát niet meer vanzelfsprekend is op ons continent.