Printen

Help Oekraïne 5

 

D.J. Bolt, CERE

23-04-22

 

Graag weer een update over de situatie  van broeders en zusters in de Oekraïne/Transcarpathia en hun hulpverlening in twee onderdelen:

 

- Fotoverslag hulpverlening

- Financieel overzicht

 


 

Fotoverslag hulpverlening

 

15 april 2022

 

Beste broeders en zusters,

 

De oorlog gaat maar door. Ook vandaag bracht die veel leed en ellende in het land van de mensen die hier wonen. Nu we de Opstanding vieren, beseffen we te meer hoeveel ellende de zonde veroorzaakt. Deze situatie brengt ons nog meer bij de Heiland, die de Vredevorst is. Hoe goed is het te weten dat Hij in ons gebed om Zijn hulp en steun kan worden gevraagd!

 

We zijn erg dankbaar dat de harten van veel broeders en zusters zijn geopend om degenen die in moeilijkheden verkeren te helpen. Onze gereformeerde evangelische kerken kregen de mogelijkheid om op nog meer plaatsen hulp te bieden. De afgelopen dagen heeft dat ons naar volgende plaatsen gebracht.

 

1.  We bezochten de vluchtelingen in het dorp Visk. Hier zijn 120 mensen die uit Oost-Oekraïne kwamen in het gebouw van een oud ziekenhuis ondergebracht, voornamelijk vrouwen en kinderen. Het dorp brengt hun dagelijks maaltijden in een schoolgebouw. Ze vroegen om vlees en eten voor het ontbijt (worst, kaas). Ook was er veel vraag naar medicijnen omdat ze niet de mogelijkheid hadden om deze te kopen. De plaatselijke arts bepaalde wat de meest belangrijke waren. Een zuster uit onze gemeente zal hun de medicijnen bezorgen die van donaties zijn gekocht.

 

 

2. Het is ons ook in gelukt de Ardó-kleuterschool (dit is kleuterschool nr. 9) te ondersteunen. Om deze school die in een armere buitenwijk van Beregszász staat, werden 15 vluchtelingen waaronder 5 kinderen opgevangen,. Een van de families hier kwam uit de stad Irpiny: deze stad ligt in de buurt van Kiev waar veel huizen zijn verwoest. Hun huizen werden gebombardeerd, ze kunnen nergens meer naar terug. Een van de vrouwen moest vluchten met haar zoon met autisme, ze zijn hier al vele dagen. Ook ontmoetten we een gezin dat aan het begin van de oorlog vijf dagen in de metro had gezeten vanwege bombardementen. Het heeft ook zo'n negatief effect gehad op de psychische gezondheid van de kinderen en leidt tot grote moeite in het gezin.

 

3. Er is nog een kleuterschool, niet ver van het stadscentrum van Beregszász (kleuterschool nummer 7). Het aantal vluchtelingen verandert hier voortdurend. Toen wij er waren, waren het er net 18, maar de school is voorbereid op meerdere vluchtelingen m.n. die uit de stad Kramatorsk komen: de stad waarin een bom de passagiers op het treinstation trof.

 

In deze school is helaas geen douche, men moet zich behelpen met wasteiltjes. Een van de moeders was net bevallen, ze moesten verhuizen omdat er geen badkamer was.
Ook hier hebben we met meerdere vluchtelingen kunnen praten. We hebben zeer veel treurige verhalen gehoord.

Er waren drie vrouwen: een grootmoeder - een wiskundelerares, een moeder een basisschoolleraar en een dochter - een psycholoog. Ze geven allemaal online lessen om de kinderen onderwijs te bieden. De vrouwen kwamen uit een van de meest aangevallen regio's, Donetsk. Hun echtgenoten vechten als soldaten in Oost-Oekraïne, ze konden niet meevluchten.

Ook ontmoetten we een universitair docent die probeert onderwijs te blijven geven. Maar veel van de studenten bevinden zich in verschillende delen van het land, het is wel erg moeilijk om les te geven.

 

De directeur van de school heeft ons gevraagd om een koelkast omdat ze anders geen verse etenswaren konden bewaren en koken daarom moeilijk was. Dat hebben we gedaan. En hier ook vers vlees gebracht. Ze waren er erg blij mee!

 

4. We gingen ook maar de kleuterschool nr. 5 in Beregszász waar moeders uit Charkov en Kiev met hun kinderen zonder ondergebracht. Waren er elders ook veel alleenstaanden, bijna iedereen hier maakt deel uit van een gezin met kinderen, zonder dat de vaders erbij kunnen zijn. Charkov is de op een na grootste stad van Oekraïne en wordt sinds de eerste dag van de oorlog voortdurend gebombardeerd.

We brachten ook hier vers varkensvlees zoals naar elke kleuterschool. We hoorden van lokale leiders dat vluchtelingen op veel plaatsen wel ingeblikt voedsel zoals meel kregen. Maar het bereiden van maaltijden zoals men thuis gewend was, wordt dan wel een probleem want daarvoor is vers vlees nodig. We vinden het belangrijk de vluchtelingen ook te helpen met 'huiselijke maaltijden'. Daarom kochten van lokale boeren varkens en slachten die en brachten het verse vlees nog diezelfde dag naar de kleuterscholen.

Steeds vroegen we overal wat nodig was. Zo hebben we voedsel gekocht dat voor het ontbijt wordt gebruikt: worst, kaas, eieren, salami. En bijna overal werd ons gevraagd om schoonmaakspullen mee te nemen voor het keukenwerk.

 

De afgelopen dagen gingen we ook steeds weer naar kleuterscholen en scholen waar we eerder al naar toe gingen. Er zijn hier nog steeds vluchtelingen, sommigen wonen er al een maand. Maar ze weten niet wanneer en hoe ze terug zullen kunnen gaan. Wel zijn er die vertrekken, maar er komen altijd meer vluchtelingen bij.

We namen konijnenvlees en ander eten mee als ontbijt naar deze plaatsen: salami, worstjes, hotdogs, kaas, eieren. Het is goed om te ervaren dat we als kennissen worden ontvangen en de mensen daar dankbaar zijn dat je aan ze denkt.

En we zijn blij dat de hulp die we van jullie krijgen aan hun kan worden doorgegeven.

 

 

Broeders en zusters ERE kerken

 


 

Financieel overzicht

 

Komt de oorlog in Oekraïne langzamerhand in een beslissende fase nu de strijd wordt geconcentreerd in het oosten, in het Donbas-gebied? Niemand die het weet. Er zijn al zoveel verrassingen geweest. In elk geval laten de dagelijkse beelden een onvoorstelbare grote ellende zien die dit land overspoelt. En ook een bewonderingswaardige moed en volharding van dit volk om niet op te geven tegen een meedogenloze agressor. Laten we vurige blijven bidden dat er spoedig een eind komt aan het bloedvergieten en er een rechtvaardige vrede komt.

 

Ondertussen blijft de stroom vluchtelingen aanhouden. We lazen vanmorgen dat er al meer dan 600.000 mensen door Hongarije werden opgevangen, het land dat grenst aan het Subcarpatia-gebied waar vanuit de ERE-kerken hulp bieden. Het blijft nodig om hen  ondersteunen, zoals uit bovenstaande fotoverslag blijkt.

We zijn in overleg met de broeders en zusters hulpverleners om afspraken te maken over een meer structurele financiële hulpverlening zolang de nood dat vraagt. Dan weten zij waar ze op kunnen rekenen en ook wij van ons kant, wat we bij zouden moeten opbrengen.

We hopen in de het volgende verslag daarover nadere mededelingen te kunnen doen.