Printen

Coronitor 39

 

D.J. Bolt

07-05-22

 

Belangrijke getalsmatige ontwikkelingen m.b.t. het coronavirus zijn in onderstaande grafieken en tabellen, op basis van RIVM getallen en Johns Hopkins Virus Resource Center, bijgewerkt tot 03-05-22.

 

 

Observaties

 

Wereldwijd

 

De cijfers gaan deze keer over een periode van een maand, dus bij vergelijking even delen door 2. De getallen lijken vrijwel allemaal stabiel of afnemend. Een uitzondering is Engeland. Waarom?

 

Zojuist (5 mei) hoorden we een opmerkelijk bericht op CNN. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) zou hebben gemeld dat de bepaling van het aantal directe en indirecte corona-doden veel hoger is dan eerder werd aangegeven: niet iets van 5 miljoen (of 6 miljoen als in ons overzicht) maar liefst 14,9 miljoen! Details ontbreken nog voor ons, maar we hopen er de volgende keer een verklaring voor te hebben opgepikt.

 

Europa

 

De situatie lijkt geheel te stabiliseren. Toch neigen de cijfers nog niet echt naar 0. Dat lijkt wel het geval bij andere grote delen van de wereld zoals Brazilië en Indië. Maar misschien moeten die laatste wel met een korreltje zout nemen. Wordt daar nog wel accuraat geregistreerd, of houdt men het wel voor gezien inmiddels?

 

Nederland

 

De cijfers laten overduidelijk zien dat de ziekte op z'n retour is. Weliswaar zijn de besmettingscijfers volstrekt onbetrouwbaar – registratie vindt niet meer plaats bij 'het griepje' – maar de cijfers van ziekenhuisopnames en sterfte liegen niet. En deze dalen ook.