Printen

Coronitor 49

 

D.J. Bolt

25-02-23

 

Belangrijke getalsmatige ontwikkelingen m.b.t. het coronavirus zijn in onderstaande grafieken en tabellen, op basis van RIVM getallen (21-02-23) en het Johns Hopkins Virus Resource Center, bijgewerkt tot 25-02-23.

 

 

Observaties

 

Wereldwijd

 

Het is vrijwel stil geworden op het covid front. Het virus lijkt te zijn uitgedoofd. Daar kunnen we alleen maar dankbaar voor zijn!

 

De beperkende maatregelen voor reizen naar en van China zijn ook opgeheven. Het sterftecijfer zou minder daar 1% volgens de laatste cijfers van Johns Hopkins. Maar we blijven sceptisch t.a.v. de informatie uit dit dictatoriaal communistisch geregeerde land. We weten inmiddels maar al te goed hoe in dit soort landen met waarheid wordt omgegaan. 'Waar' is niet gestoeld op feiten maar wat het regiem opportuun acht om naar buiten te brengen.
Griezelig.

 

Nederland

 

Er zijn wat tegenstrijdige berichten.

Zo adviseert het Outbreak Management Team niet meer te testen op covid en ook niet meer een isolatieperiode in acht te nemen na een positieve test. Er is voldoende weerstand opgebouwd door vaccinaties en doorgemaakte infecties, vindt het.

Maar omdat covid nog steeds mensen ernstig ziek kan maken en zorgt voor uitval van personeel, adviseert het OMT het kabinet wél om de basisregels die gelden voor alle luchtwegvirussen extra onder de aandacht te brengen.

Die basisregels bij typische luchtwegklachten zijn: blijf zo veel mogelijk thuis als je je niet fit voelt; werk vanuit huis als dat kan; vermijd contact met mensen van wie bekend is dat ze ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie; als contact niet te voorkomen is, bijvoorbeeld bij mantelzorg, draag dan een mondkapje. Daarnaast gelden de algemene hygiëneadviezen zoals hoesten en niezen in de elleboog, regelmatig handen wassen en zorgen voor genoeg ventilatie.

 

Maar andere experts als Bert Mulder, arts-microbioloog bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, en Alma Tostmann, epidemioloog bij Radboud UMC, noemen de timing van het OMT advies ongelukkig. Alma Tostmann:

 

 ‘Mensen denken al snel “hoera, het is voorbij”. Corona leidt tot veel minder problemen dan een paar jaar geleden maar ze vindt het beeld dat covid nu tot een zorgdruk leidt die vergelijkbaar is met andere luchtwegvirussen te kort door de bocht. Er is verschil met het influenza en het RS-virus, die geven in de winter een kortstondige toename van patiënten in de ziekenhuizen maar covid doet dit nog steeds het hele jaar door, met afgelopen jaar elke twee tot drie maanden een golf.'

 

Beide experts wijzen op de situatie van kwetsbare mensen, die zien hoe hun omgeving het virus steeds minder serieus neemt. En ze noemen ook andere risico’s die covid met zich meebrengt zoals post-covidsyndroom waardoor mensen zeer lang ernstig ziek blijven.

 

Hoewel we van plan waren om met de coronitor te stoppen is het misschien toch zinvol om er toch nog maar even mee door te gaan.