Printen

Reformatorisch Theologisches Seminar Heidelberg

D.J. Bolt

22-02-25

 

Voor velen zal dit seminarie niet zo bekend zijn daarom geven we er eerst een indruk van op basis van gegevens die het zelf publiceert in een Duitse presentatie click hier.  Onze informatie is vrijwel geheel een vertaling van het daar gestelde.

 

Doel

 

Het Reformatisch Theologisches Seminar (RTS) beschouwt zich als een theologisch opleidingscentrum in de geest van de Reformatie. Het is dan ook geen toeval dat het zich in Heidelberg bevindt. Van daaruit kwamen immers in de zestiende eeuw belangrijke impulsen voor de vernieuwing van de christelijke kerk.
In navolging van deze traditie is het onderwijs aan het RTS gebaseerd op de leer van de Heilige Schrift, zoals samengevat  in de reformatorische belijdenisgeschriften. Het RTS wil door haar werk bijdragen aan de vernieuwing en uitbreiding van de Kerk van Jezus Christus.

 

De studierichting

 

Het belangrijkste doel van het RTS is om predikanten, zendelingen en evangelisten op te leiden volgens de Schrift om zo de Kerk van Jezus Christus op te bouwen. De cursus volgt een compleet en uitgebreid curriculum in de geest van de Reformatie. Bijbelse onderwerpen (inclusief oude talen) krijgen een hoge prioriteit, samen met systematische theologie en kerkgeschiedenis.
Verder ligt de focus op het bevorderen van de praktische vaardigheden van de studenten: zowel m.b.t. het dienen in de gemeente als ook t.a.v. hun persoonlijke relatie met God.
De hele studie dient dus om toe te rusten voor het predikambt, voor pastorale zorg in de kerk, en voor evangelisatie en zending in een seculiere, postmoderne omgeving.

 

Theologische grondslagen

 

Het onderwijs aan het RTS is gebaseerd op de Heilige Schrift en werkt op basis van de volgende belijdenisgeschriften:

alsmede

Docenten aan het seminarie

Academisch gekwalificeerd personeel en internationaal erkende gastdocenten zorgen voor een theologisch grondige en geestelijk verantwoorde opleiding op universitair niveau - een essentiële voorwaarde voor een voltijdse bediening als pastor, predikant of zendeling in de Kerk van Jezus Christus.

 

Dr. theol. Victor E. d'Assonville
D'Assonville is directeur van het RTS.
Hij heeft in Potchefstroom (Zuid-Afrika) en in Münster (Westfalen) filologie en theologie gestudeerd, en promoveerde in 2000 aan de Universiteit van Rostock.
Hij was enkele jaren predikant van gereformeerde kerken in Zuid-Afrika en werkte als zendeling onder Sesothos en Griquas.
Na enkele jaren zendingswerk in Hannover werd hij begin 2017 de eerste predikant van de Selbständige Evangelische Reformierte Kirche (SERK) te Hannover.
Naast zijn werk als lid van het presidium van de International Congress for Calvin Research (ICCR) is hij auteur of redacteur van verschillende boeken en essays, doceerde hij kerkelijke en dogmatische geschiedenis en dogmatiek in Zuid-Afrika en geeft hij regelmatig lezingen op verschillende continenten.

Hij is predikant en zendeling van de Gereformeerde Kerk Postmasburg (GKSA) met de opdracht om systematische en historische theologie te doceren aan de RTS.

 

Prof. Dr. Hans (Johannes W.) Maris

Hans (Johannes W.) Maris is emeritus predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) in Nederland en emeritus hoogleraar dogmatiek aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA).
Naast zijn lezingen- en onderwijsactiviteiten, die hem regelmatig naar verre landen als Canada en Zuid-Korea brengen, is hij bekend van diverse wetenschappelijke publicaties op het gebied van systematische theologie met een focus op pneumatologie en ecclesiologie.
Daarnaast heeft hij jarenlange ervaring in de raden van toezicht van theologische faculteiten in Duitsland.

 

Prof. Dr. Gert Kwakkel

Gert Kwakkel is hoogleraar Oude Testament aan de Theologische Universiteit Utrecht/Kampen (NGK) en hoogleraar Oude Testament en Hebreeuws aan de Faculté Jean Calvin, Aix-en-Provence.
Hij studeerde theologie in Kampen en werd daarna predikant van de Gereformeerde Kerk (GKV) in Nederland. Vervolgens werd hij docent Semitische talen en cultuurgeschiedenis van het oude Nabije Oosten in Kampen en promoveerde aan de Rijksuniversiteit in Groningen.

 

Dr. habil. Bernhard Kaiser

Bernhard Kaiser is hoogleraar systematische theologie aan de Selye János Universiteit in Komárno en oprichter en directeur van het Instituts für Reformatorische Theologie.

Na zijn studie theologie aan de Onafhankelijke Theologische Hogeschool van Basel, behaalde hij zijn doctoraat aan de Universiteit van Stellenbosch en habiliteerde aan de Károli Gáspár Universiteit in Boedapest. Hij was onder meer predikant van de Lutherse Kerk in Chili, theologisch adviseur van de Bijbelfederatie, en docent systematische theologie, geschiedenis van dogma's en filosofie aan de Vrije Theologische Hogeschool in Giessen.

 

Drs. René van der Wolf

René van der Wolf is predikant van de Gereformeerde Kerk Nederland in Hardenberg (GKN) en parttime docent Praktische Theologie voor de theologiestudenten van de GKN. Na zijn theologische opleiding aan de Theologische Universiteit Kampen werd hij predikant in verschillende kerken van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Voor zijn promotieonderzoek aan de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) werkt hij aan een proefschrift in de homiletiek.

 

Drs. Rob Visser

Rob Visser is predikant van de Gereformeerde Kerk Nederland in Amersfoort (GKN). Na zijn theologische opleiding aan de Theologische Universiteit van Kampen was hij eerst predikant in gemeenten van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en daarna in de gemeente van de Vrye Gereformeerde Kerk, Zuid-Afrika (VGKSA) te Pretoria. Hij doceerde in de theologische opleiding aldaar, onder andere op het gebied van het Oude Testament.
Sinds 2005 is hij weer predikant in Nederland en sinds 2019 ook parttime docent ethiek en Oude Testament van de Gereformeerde Kerken Nederland (GKN).

Daarnaast is hij auteur van diverse publicaties over Bijbelboeken, ethische onderwerpen en de Dordtse Leerregels.

 

Pastor Sebastian Heck

Sebastian Heck is predikant van de SERK te Heidelberg. Na zijn theologische opleiding in Duitsland, de VS (Westminster Theological Seminary, Philadelphia) en Nederland, werd hij in 2009 uitgezonden om de SERK in Heidelberg op te richten. Hij is vice-voorzitter van de raad van bestuur van de RTS en auteur en redacteur van verschillende boeken over gereformeerde onderwerpen.

 

 

 

Yoshio Ozawa, M.Lit., M.Div., MA

Yoshio Ozawa is docent Bijbelse talen (Grieks, Hebreeuws en Latijn). Hij studeerde Duitse taal- en letterkunde aan de Waseda Universiteit in Tokio, theologie aan de Vrije Theologische Hogeschool in Giessen en Indo-Europese studies aan de Philipps Universiteit in Marburg.

Naast zijn ruime ervaring als docent Bijbelse talen, werkt hij als onderzoeksassistent aan het internationale Septuaginta-project in Wuppertal.

 

 

 

Prof. Dr. Thomas Sören Hoffmann

Thomas Sören Hoffmann is een Duitse filosoof en hoogleraar praktische filosofie aan de Universiteit van Hagen. Hij studeerde filosofie, theologie en Italiaanse studies in Tübingen, Wenen en Bonn, waar hij promoveerde en habiliteerde. Hij staat bekend om zijn werk op het gebied van de bio-ethiek en om zijn publicaties over Hegel. Gasthoogleraarschappen brachten hem onder meer naar Linz in Oostenrijk en Mendoza in Argentinië.

 

Dr. Martin Emmrich

Martin Emmrich is nieuwtestamenticus en predikant van de Calvary Orthodox Presbyterian Church in La Mirada, Californië. Hij studeerde rechten aan de Johann Wolfgang Goethe-universiteit in Frankfurt en vervolgens theologie aan het Westminster Seminary California. Vervolgens promoveerde hij aan het Westminster Seminary in Philadelphia, waar hij ook docent Nieuwtestamentisch Grieks werd. Emmrich doceerde enkele jaren bijbelse theologie aan verschillende seminaries en is jarenlang predikant geweest in de Orthodox Presbyterian Church (OPC).

 

Geschiedenis

 

Relatie tussen GKN en RTS begon toen leden van GKN Hardenberg een rondgang langs de kerken deden om steun voor het instituut te verwerven. Deze ondersteuning is door de synode van 2018 geïnstitutionaliseerd met een opdracht aan de GKN Hardenberg om namens het kerkverband als 'steun verlenende kerk' op te treden.

De kerkenraad van deze kerk heeft daartoe een commissie ingesteld bestaande uit haar predikant en een drietal broeders.

Belangrijke taken zijn, samengevat:
 

- Ouderhouden van contacten.

- Laten informeren over onderwijs, studenten, docenten, vorderingen, financiën.

- Toezicht op activiteiten van het RTS.
- Informeren van de kerken over het RTS.

- Mogelijkheden tot verdere samenwerking met de opleiding van GKN.

- Uitvoering van financiële steunverlening.