Ethiek

Ethiek

Nieuwe artikelen
Signalen



Aanmelden GRATIS nieuwsbrief

Naam:
E-mail:



printen

mailen

Depolariseren - 5

 

D.J. Bolt

17-05-25

 

We publiceren de tekst van het laatste stukje van de Kerkpunt talkshow Polarisatie – veiligheid stimuleren als standpunten uiteenlopen. Daarna willen ook nog even 'napraten'.

 

Deel 4 – Afronding

 

Jenne

We moeten langzamerhand naar een afronding. Hoe ga je nu, zeg maar, die veiligheid creëren?, dat is jouw vraag.

 

Hetty

Hoe kan je dat bevorderen? … 

 

Jenne

We hebben al een aantal dingen genoemd. Hebben we ook iets niet genoemd?

 

Klaas

Eén aspect, denk ik. Misschien gaan we ook wel te snel over tot 'we moeten erover praten met elkaar'. Het klinkt misschien een beetje gek wat ik zeg, maar de timing van het gesprek is heel belangrijk. Als het nog niet veilig kan dan moet je ook nog niet het gesprek voeren. En moet je eerst in ik noem het maar subgroepen met verschillende meningen, onderling het gesprek voeren met gelijkgestemden en daarin, ik noem het maar even, toerusting geven op 'hoe ga je het gesprek aan met elkaar'. Als er heel veel spanning zit dan heeft een dialoog nog geen mogelijkheid tot ontwikkeling te komen. Timing is heel belangrijk, waar zitten we met elkaar, zijn we al klaar voor een dialoog?

 

Jenne

Dat vraag ook een zekere fijngevoeligheid voor het juiste moment.

 

Klaas

Ja, en dat kan ook uitvragen van mensen zijn, van wat heb jij nodig om aan het gesprek mee te doen en om dan vervolgens te constateren, ja, kunnen wij dit wel bieden?

 

Ernst

Ik kan me voorstellen dat jij dan zegt: 'Dan laat je toch weer een bepaalde groep mensen langer in de kou staan'.

 

Hetty

Als het niet veilig kan, zo'n ontmoeting, zo'n gesprek is het veel beter om het niet te doen. Want een onveilig gesprek voeren daar wordt niemand beter van.

 

Klaas

Even in de wacht. Als je het hebt over verschillen dan wordt het voordat je het weet een conflict. Als de timing verkeerd is wordt het een conflict.

 

Jenne

Dat moeten we niet willen. Wat ik ook niet wil dat is dit gesprek beëindigen. Ik vond het een heel fijn gesprek. Dank jullie wel allemaal dat jullie hier waren en jullie inbreng hebben gegeven. Ja, we kunnen hier nog heel lang over door praten maar misschien nog één rondje waarin je nog in twee zinnen nog iets mag zeggen wat nog niet gezegd is maar wat wel goed is om te noemen.

 

Ernst

Eigenlijk heb ik niets toe te voegen. Blijf in gesprek met elkaar. En na een heel lang onderling gesprek durf uiteindelijk wel conclusies te trekken.

 

Klaas

Als je als gemeente een dilemma hebt waarvan je zegt dit is te groot voor ons om dat op de goeie manier te doen bel of mail ons en dan denken we mee. Soms kan op afstand meedenken al helpen. Soms is de aanwezigheid van ons op locatie ook beter.

 

Hetty

Wat mij wel steeds meer gaat dagen tijdens dit gesprek ook: zou het niet Gods bedoeling zijn dat we zo verschillend denken over dingen? Want hoe zouden we anders bescheidenheid en verdraagzaamheid leren? Dat zou ik mee willen nemen.

 

Jenne

Bedankt allemaal. Ook u die meekeek. We zouden het heel leuk vinden als u zou willen reageren. Het kan door te mailen naar info@kerkpunt.nl. De volgende aflevering van Kerk op tafel gaat over 'In de buurt', wat doe je wel en wat doe je vooral niet..   

 


 

Napraten

 

Het zal duidelijk zijn dat we heel gemengde gevoelens hebben over deze talkshow. Laten we voorop stellen dat ondersteuning en begeleiding om goede veilige gesprekken te voeren zeer te waarderen zijn! Als mensen met heel verschillende, diametrale, diepgevoelde overtuigingen in gesprek gaan kan dat makkelijk ontsporen. Heethoofdig en onbehouwen gedrag kan de sfeer zodanig verzieken dat mensen hun (goede) inbreng achter de kiezen houden om een knetterende ruzie en slaande deuren te voorkomen. Begeleiding door professionals is een goede zaak als zoiets dreigt.

 

Maar in de talkshow gaat het daar niet alléén om. Speelde ten diepste niet (ook) het 'grens-probleem'? Wanneer gaat gehoorzaamheid aan de Schrift over in ongehoorzaamheid, en hoe dáár mee om te gaan? Er ontstond juist op dit punt enige spanning tussen m.n. de predikant en de anderen. Want waar liggen die grenzen en hoe worden die vastgesteld?!

Gods Woord is bepalend in gereformeerde kerken. Als het goed is. Maar dat element wordt node gemist in deze talkshow. De aanbevolen therapie om de spanning, veroorzaakt door onverzoenlijke diametraal tegengestelde standpunten, is praten, praten, praten tot de deelnemers een ons wegen. Tot zij tachtig-plussers of minkukels zijn geworden bij wijze van spreken. Onder leiding van Kerkpunt plat gepraat zijn, vermoeid afhaken, het maar voor gezien houden. De accu is leeg en ongevaarlijk …  

Alleen de predikant gaf enig blijk van ongerustheid en moed: '… dat is wel heel spannend: wat zijn de grenzen?', en '…durf uiteindelijk wel conclusies te trekken'. 

 

Voor ons was het meest schokkend de suggestie dat het Gods bedoeling zou kunnen zijn dat de broeders en zusters in de NGK zo tegengesteld denken want 'hoe zouden we anders bescheidenheid en verdraagzaamheid leren?' God die een dwaling stuurt aan Zijn kinderen, Gods Geest die die werkt in de harten en laat geloven? We kunnen dat niet volgen. De enige keer dat God zelf een dwaling zendt vonden we in de brief van Paulus aan de Thessalonicenzen:

 

'En daarom zal God hun een krachtige dwaling zenden zodat zij de leugen geloven, opdat zij allen veroordeeld worden die de waarheid niet geloofd hebben, maar een behagen hebben gehad in de ongerechtigheid.' 2Thes. 2:11.

 

God zendt dus een dwaling als straf op en veroordeling van ongeloof en ongerechtigheid. Het heeft niets te maken met een praktijktest op 'nederigheid' t.o.v. elkaar. Dat maakt met recht de dialoog spannend in de NGK. 't Is het één of het ánder: wel of niet vrouwen op de kansel, wel of niet homohuwelijken. Wie gelooft de leugen en haalt daardoor Gods oordeel over zich?

Overigens, de nederigheid-opmerking is maar niet een losse flodder van een vermoeide deelnemer aan het eind van de show. Die heeft een diepere achtergrond menen we. Iets vergelijkbaars zijn we tegen gekomen bij een van de hoogleraren aan de NGK theologische universiteit in Utrecht. Het heeft naar onze overtuiging te maken met de zgn. 'nieuwe hermeneutiek'.

Dat willen we de volgende keer proberen aan  te tonen.

 

Wordt vervolgd