

CGK, quo vadis? - 4
D.J. Bolt
22-03-25
Volgende week komt de generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) voor de derde zittingsperiode weer bijeen. Het blad Bewaar het Pand van 20 maart jl. geeft er aandacht aan. We nemen het stuk van de redactie over (cursief van ons).
VAN DE REDACTIE
20 maart 2025
Generale Synode
De Generale Synode zal D.V. vergaderen van dinsdag 25 maart tot en met vrijdag 28 maart. Opnieuw zal het gaan over de toekomst van ons kerkverband. Sinds de vorige vergaderweek is er in Alkmaar een vrouw als predikant beroepen. De verontrustende, onbijbelse ontwikkelingen gaan steeds verder door. In de NGK zijn Avondmaal, ambt (ouderling, diaken en predikant) en ceremonie mogelijk voor homoseksuele leden met een relatie. In de CGK zijn er vergelijkbare ontwikkelingen. We mogen dankbaar zijn dat de GS alle revisieverzoeken inzake 'vrouwen ambt' op Bijbelse gronden heeft afgewezen. Maar er wordt helaas niet gehandeld naar de besluiten van de GS, hoewel dat met een handtekening beloofd wordt als men ambtsdrager wordt.
De synodepreses ds. P.D.J. Buijs sprak deze verdrietige woorden:
"Het huis van de Christelijke Gereformeerde Kerken staat in brand en het lijkt erop dat we niet in staat zijn om het redden."
Hoe komt het dat deze brand is uitgebroken? Als een synode besluit dat vrouwen geen ambtsdrager kunnen worden, is dat besluit van kracht in alle gemeenten. Maar in onze individualistische, ik-gerichte tijd zijn er gemeenten die toch overgaan tot het bevestigen van vrouwelijke ambtsdragers. Dat is de verdrietige situatie in ons kerkverband. Ook het gezag van de Bijbel is in het geding. De Nederlands gereformeerde hoogleraar A.L.Th. de Bruijne schreef in het Nederlands Dagblad van
1 februari:
"De klassieke schriftleer brengt je niet bij vrouwelijke oudsten en homorelaties. Dat gebeurt alleen wanneer je de menselijke, historische en culturele factoren in de Schrift laat meewegen op een manier die destijds nog achter de horizon lag."
De Bruijne concludeert dat de gereformeerde leer over de Bijbel achter loopt. De Schriftuitleg zal aangepast moeten worden om met de tijd mee te gaan en het probleem is weg. Ds. J.M.D. de Heer schrijft over deze zaken in de Saambinder. We citeren hem:
"Maar, met het probleem zijn de Bijbelse woorden op deze punten ook weg. En op tal van andere punten. Het zijn stappen waardoor de kerk zelf straks ook weg is."
De Heere geve gebed voor onze kerken, voor onze Generale Synode en voor het moderamen van onze Synode. De Heere geve ook een blijven bij de klassieke gereformeerde Schriftleer en waar afwijkingen zijn van die leer een terugkeer tot die leer.
Wij willen ons daar van harte bij aansluiten. Het is ook ons diepe verlangen dat de CGK blijft bij het Woord, blijft gaan of waar nodig terugkeert op de 'aloude paden'. Laat het gebed daarvoor m.n. in de komende week ook bij ons niet ontbreken!