Ethiek

Ethiek

Nieuwe artikelen
Signalen



Aanmelden GRATIS nieuwsbrief

Naam:
E-mail:



printen

mailen

Coronitor 7

 

D.J. Bolt

19-09-20


We willen onze corona-monitor voorlopig voortzetten. Die geeft toch een goede indicatie van de ernst van de pandemie. Eerder deden we dit door de dagelijkse meldingen van het RIVM in een grafiek weer te geven. Maar het RIVM is overgegaan op een wekelijkse melding op dinsdag. Onze grafieken zijn daarop dus ook aangepast.
 

Deze Coronitor geeft alleen meldingen voor Nederland weer. In de volgende Coronitor hopen we ook weer inzicht in de wereldwijde situatie te bieden.

 

.

 

Het is onmiskenbaar dat het niet goed gaat met het aantal besmettingen. Weliswaar is de stijging van het aantal ziekenhuisopnames en het dodental nog beperkt maar stijging daarvan kan natuurlijk ook niet uitblijven. Als er geen drastische gedragsverandering komt in onze samenleving (zie ook wat ervaringen hieronder) stevenen we op volle snelheid op een tweede golf. En die is door allerlei m.n. psychologische oorzaken waarschijnlijk nog desestreuzer dan de eerste.

 

Ervaringen

 

We hebben als gewoonte overeenkomstig RIVM richtlijnen mondkapjes te dragen bij verblijf in de publieke ruimte en bij noodzakelijk bezoek aan winkels of instanties. Maar we blijken vrijwel de enigen. Zo waren we afgelopen week op een middag in het Friese Sneek. We hebben het halve stadje doorgefietst maar geen enkel mondkapje gezien, behalve dan die van onszelf. Ook niet in het nogal drukke winkelcentrum. Velen blijken ook geen idee te hebben hoe lang 1½ meter is.

 

Toch heeft zo'n mondkapje voor je snufferd, behalve bescherming, wel een aardig bijeffect. Mensen blijken er op te reageren: ze houden haast automatisch meer afstand. En regelmatig geeft winkelpersoneel een compliment: 'Deed iedereen het maar, mevrouw!'. Mooi dus.

 

Maar het kan ook tot wat agressieve reacties leiden. Mijn vrouw reed op een fietspad drie naast elkaar fietsende jongeren tegemoet. Afstand houden bij het passeren bleek niet goed mogelijk dus stapte ze af in de berm. 'Stel je niet aan, oud wijf', werd er geschreeuwd. Tja, soms is beschaving ver te zoeken en is enige additionele opvoeding niet overbodig.

 

Overigens vinden sommige broeders en zusters het ook maar lastig, al die overheidsmaatregelen. Waarom kunnen we niet meer hardop zingen in kerk? is zo'n strijdvraag. Dat wil de Heere toch van ons in de eredienst? Je moet vertrouwen op Hem. Word je besmet en sterf je er aan, nou dan is het je tijd. Toch?

Hier lijkt dus enig onderwijs gewenst over Godsvertrouwen en menselijke verantwoordelijkheid. En over die heel oude kwestie hoeder van de broeder.      

 

Idee

 

We hebben een idee.

Tot nu toe zingen we in de kerk figuurlijk en letterlijk met ons hart. En neuriën de melodie mee. Maar zou het een optie zijn om met de tanden op elkaar te zingen? Je gebruikt dan als het ware je tanden (als je die nog hebt) als ingebouwd mondkapje. Als een beschermende glazuurmuur, om zo te zeggen.

We hebben thuis geoefend. Weliswaar komen sommige medeklinkers er niet al te melodieus uit maar verder klink(er)t het prima wat ons betreft.

 

We hebben het idee aan het RIVM voorgelegd:

 

'Ik heb een idee voor het zingen in bijeenkomsten, bijvoorbeeld (kleine) kerken. Tot nu toe is men (en u) er nogal beducht voor uit volle borst te zingen. Maar is het een idee toe te staan met de kiezen op elkaar te zingen? Weliswaar geeft het beperkingen, bepaalde klanken zijn wat moeilijk te vormen en het geluid beperkt maar misschien worden toch twee vliegen in 1 klap gevangen: het is niet gevaarlijk(er) dan gewoon praten en de mensen kunnen zich toch gezamenlijk uiten.'
Is dit wat?

 

Maar helaas

 

'Hartelijk dank voor uw bericht. Dit is een automatische reactie, omdat we op dit moment wel heel veel vragen over het nieuwe coronavirus ontvangen. Het lukt ons helaas niet om vragen persoonlijk te beantwoorden.
Veel antwoorden vindt u bij de veelgestelde vragen op de website van RIVM.'

 

Nou ja, daar hebben we dus niks aan want we hadden er al gekeken.

Nou is onze vraag: Is er misschien iemand die een sluipweggetje weet waarlangs we wel een betrouwbaar antwoord op onze vraag kunnen krijgen?

Als beloning stellen we twee mondkapjes in het vooruitzicht!