Ethiek

In de pers

Nieuwe artikelen
Signalen



Aanmelden GRATIS nieuwsbrief

Naam:
E-mail:



printen

mailen

Vervolging christenen blijft ‘alarmerend hoog’

 

Open Doors

28-01-23

 

De vervolging van christenen blijft wereldwijd op een ‘alarmerend hoog niveau’. Dat meldt Open Doors op basis van haar jaarlijkse uitgebreide onderzoek naar vervolging van christenen vanwege hun geloofsovertuiging. Dit onderzoek komt voor het dertigste achtereenvolgende jaar uit. Meer dan 360 miljoen christenen hebben te maken met een hoog niveau van vervolging. De vijftig landen van de ranglijst omvatten een groep van 312 miljoen vervolgde christenen. 

 

 

Opvallende trends zien we vooral in landen ten zuiden van de Sahara en in China. Het geweld tegen christenen in de landen als Mali, Burkina Faso en Nigeria neemt nog steeds toe. Digitale controle in China is een bedreiging voor alle burgers en bedreigt ook de kerk in het land. Andere autoritaire regimes worden aangetrokken door het controlemodel van China. 

 

Na een jaar plaats gemaakt te hebben voor Afghanistan staat Noord-Korea weer op de eerste plek van de Ranglijst Christenvervolging. Dat heeft te maken met een toename van geweldsincidenten in het land en oplopende druk, bijvoorbeeld door de ingevoerde ‘wet op antireactionair gedachtegoed’, een wet die alle niet Noord-Koreaanse publicaties – van de Bijbel tot Zuid-Koreaanse tv-series - criminaliseert.

 

 

Onzichtbaar

 

De daling van Afghanistan naar de negende plaats wil helaas niet zeggen dat de positie van christenen onder de taliban er beter op geworden is. Als christenen nog niet gevlucht zijn, zitten ze diep ondergedoken in het land om zo onzichtbaar voor het regime te zijn. Doordat meer hulporganisaties in het land actief zijn, is met hen ook het aantal niet-Afghaanse christenen in het land toegenomen. 

Nigeria staat op eenzame hoogte als het gaat om aantallen vermoorde, ontvoerde en verkrachte christenen. Jihadistische groepen lijken vaak vrij spel te hebben in het noorden van het land, met een toenemend aantal incidenten in de zogenaamde ‘middle belt’ en zelfs zuidelijke gebieden met een overwegend christelijke bevolking. 

 

De presentatie van de Ranglijst Christenvervolging valt gelijk met de eerste uitzending van de nieuwe EO-serie ‘Vervolgd’. In deze serie bezoekt EO-presentator Jurjen ten Brinke onderdrukte gelovige minderheden in Colombia, Irak, Maleisië en Bangladesh.