Ethiek

Plaatselijke kerken

Nieuwe artikelen
SignalenAanmelden GRATIS nieuwsbrief

Naam:
E-mail:printen

mailen

Bezoek aan Volos

 

J.W. van der Jagt

15-12-18

 

Geheel onverwacht kregen wij onlangs de gelegenheid om een korte vakantie in Griekenland te hebben. Mijn vrouw Willeke zat tussen haar oude en nieuwe baan in en had nog wat vakantiedagen tegoed. En met een vliegticketprijs bij Ryanair van €19,45 (enkele reis) bleek een vakantie in Griekenland goedkoper dan in eigen land....

Wij troffen het, de drukte van het zomerseizoen was achter de rug. Er was nog een prachtige nazomer met hoge temperaturen waardoor we nog wat dagen heerlijk aan het strand hebben kunnen liggen om wat boeken uit te lezen.

 

's Zondags konden we weer in Volos naar de kerk gaan[1]. Voor de dienst nodigde de predikant, ds. Meletiadis, een klein tenger vrouwtje met donker haar en bruine ogen uit, om achter de katheder te komen staan. Deze zuster uit de gemeente bracht verslag uit van het werk dat zij in Turkije verricht. Ze is druk bezig om de Turkse taal te leren om zo de verspreiding van het evangelie in Turkije te bevorderen. Geregeld gaat ze daar al heen en heeft daar allerlei contacten opgedaan. Zij heeft liefde opgevat voor de Turken en wil graag van het evangelie vertellen. Voor een Griek is dat wel bijzonder want er zijn veel spanningen tussen Griekenland en Turkije. Toch, zei de dominee later, staan Turken cultureel dicht bij de Grieken. Ook in Turkije blijken protestantse kerken te zijn.

Wij waren erg onder de indruk van de moed van dit tengere vrouwtje. Ze had deze zondag ook twee jonge Turkse (moslim) vrouwen meegenomen naar de kerk. Het was geweldig om te zien hoe goed zij Turks sprekend contact had met deze vrouwen.

 

De preek, die zondag, werd voor ons en andere Engelstalige gasten weer 'live' vertaald. De predikant had zijn prekenserie deze zondag onderbroken. In verband met het overlijden van een 49-jarige zuster uit een genabuurde gemeente, preekte hij over Filippenzen 1: 21-24. Deze zuster was erg bekend en geliefd. Zij had veel Spaans-sprekende vrouwen met het evangelie in contact mogen brengen. Haar aardse taak zat er op, het sterven mocht winst voor haar zijn. Dat is weggelegd voor allen voor wie het leven Christus is.

 

Na de dienst was er koffiedrinken waarvoor wij werden uitgenodigd. Ook mochten wij bij het predikantsgezin komen eten. Daar troffen we andere Engelstalige gasten die lid bleken te zijn van de Free Church of Schotland. Een kerkverband waar wij in de vrijgemaakte kerk een zusterrelatie mee hadden. Bovendien waren de twee Turkse vrouwen samen met de evangeliste er ook. Het mooie voor deze Turkse vrouwen was dat ds. Meletis ook vloeiend Turks spreekt, hij heeft uit Turkije gevluchte grootouders. De predikant liet hun de Turkse Bijbel van zijn grootmoeder zien. De moslim vrouwen hadden daar zichtbaar ontzag voor en hebben de Bijbel uitgebreid bekeken. 

Ook was er een man in het gezelschap die begin jaren '90 Albanië ontvlucht was vanwege het communistische regiem.

We hebben daar heerlijk en gezellig gegeten en veel verhalen gehoord.

 

Na de maaltijd, toen iedereen weer vertrokken was, hadden we nog een verrassing voor ds. Meletiadis en zijn vrouw die samen het vluchtelingenwerk van de Griekse kerken coördineren. Namens een groot aantal leden van de gereformeerde kerk van Dalfsen en particulieren via de een in waarheid website mochten wij hun een bedrag van maar liefst €1815,- overhandigen! Wat waren ze blij en dankbaar! Niet alleen vanwege het geld maar juist ook vanwege de steun van medechristenen in Nederland. Ze ervoeren dat ze er niet alleen voor stonden. Ze bedankten ons, maar daar wilden we niets van weten: zij waren het immers die de vluchtelingen opvangen en al het werk verrichten.

 

Na een hartelijk afscheid kregen we 's avonds nog een email van ze. Waarin ze nogmaals bedankten voor de steun die goed van pas komt voor het werk onder de vluchtelingen. Ze wensten toe 'dat de Heere de kerken in Nederland mag zegenen vanwege de vrijgevigheid van haar leden'.

 

De jeugd van de kerk in Volos heeft een mooi filmpje, in het Engels en Duits, gemaakt. Daarin laten ze iets zien van het werk dat de verschillende Griekse kerken onder de vluchtelingen verrichten. Voor het filmpje click hier.

 

Wij willen hierbij iedereen hartelijk bedanken voor de vrijgevigheid die volgde op onze oproep. Wij kunnen dat het beste doen met de woorden die Paulus aan de Grieken schreef in 2 Korinthe 9:

 

'God heeft de blijmoedige gever lief. En God is bij machte elke vorm van genade overvloedig te maken, zodat u … overvloedig kunt zijn in elk goed werk. Zoals geschreven staat: Hij heeft uitgestrooid, Hij heeft aan de armen gegeven; zijn gerechtigheid blijft tot in eeuwigheid.'

 

De actie om het werk onder de vluchtelingen door leden van de Griekse Evangelische kerk te ondersteunen blijft nog. Ook het afgelopen jaar zijn er duizenden vluchtelingen Griekenland binnengekomen. Velen van hen zitten in overvolle centra onder erbarmelijke omstandigheden. Giften blijven welkom!

Mocht u willen doneren dan kan dat via NL33RABO 0376275944 t.n.v. J.W. van der Jagt onder vermelding van ‘Vluchtelingenhulp Griekenland’.

 

NOOT

 

[1] Zie eerder artikelen Gereformeerde kerk in Volos (1-3)