Ethiek

Ethiek

Nieuwe artikelen
SignalenAanmelden GRATIS nieuwsbrief

Naam:
E-mail:printen

mailen

Coronitor 23

 

D.J. Bolt

15-05-21


Belangrijke getalsmatige ontwikkelingen m.b.t. het coronavirus zijn in onderstaande grafieken en tabellen, op basis van RIVM getallen en Johns Hopkins Virus Resource Center, bijgewerkt tot 11-05-21.

 

 

 

Observaties

 

Wereldwijd

Besmettingen en dodentallen nemen nog onverstoorbaar monotoon toe. Er is nog geen licht in de tunnel te zien. De vrees is dat het virus daardoor alle kans krijgt te muteren en zo moeilijk (of misschien helemaal niet!) te bestrijden zal zijn met de huidige vaccins. Soms kan het gevoel je bekruipen dat we misschien nog maar aan het begin staan van een jarenlange strijd tegen covid varianten. Maar we hopen en bidden dat deze vrees ongegrond zal blijken te zijn.

 

Brazilië

Ook nu weer moet de conclusie uit de tabel zijn: de stijging van het aantal coronadoden blijft hoog. Het land blijft in elk geval voorlopig op de eerste plaats van het relatief aantal doden staan.

 

India

Vorige keer gaven we door dat het reproductiegetal, 'de R-factor', in India ongeveer 2 is terwijl het onder 1 moet zijn, wil het aantal smettingen en gerelateerde sterfgevallen, afnemen. Het gevolg is te zien: het aantal doden is maar liefst met 26%, in veertien dagen met ruim 50.000, toegenomen. Er voltrekt zich een grote ramp in het land.

 

Europa

 

Hongarije

Ook nu weer bleek het stijgingspercentage sterfgevallen afgenomen. Maar voorlopig blijft het land nog wel op de hoogste plaats in Europa staan wat betreft het aantal relatieve doden.

 

Nederland

De positie van ons land is weer een stap verbeterd, dat is gezakt op de relatieve ranglijst: van 8 naar 9 in de tabel! Daarmee moet het alleen nog Denemarken onder zich laten. De conclusie mag zijn o.i. dat het langzamerhand steeds beter gaat in ons land. De overheidsmaatregelen en de vaccinaties sorteren effect. Dat lijken ook de grafieken van besmettingen en ziekenhuisopnames te tonen met een omslag naar beneden. Alleen is het dodental weer iets op gelopen. Maar dat kan een nog na-ijlend effect zijn.

 

Beheersen

Er is een traject van versoepeling ingezet tot vreugde van iedereen. Nu is het zaak ons te beheersen en niet als dolle koeien uit de winterstal de vrijheid te hernemen. Wat vinden we het moeilijk om ons in te houden.

Wat ons betreft spannen de zgn. voetbalfans de corona. Het is toch ongelooflijk dat deze lieden (de goede niet te na gesproken) na een partijtje waarin ze, het doet er niet toe of ze verloren of gewonnen hebben, lak hebben aan alle hygiënische maatregelen en halve binnensteden dreigen af te breken. Ontembaar als wild-geworden stieren.

Zo lazen we het volgende bericht

 

'Deventer laat ‘Eagles’ feesten bij promotie. De gemeente Deventer treedt vanavond niet op tegen feestende Go Ahead Eagles-fans, mocht de club promoveren. Volgens een woordvoerder is een feestende groep supporters niet tegen te houden. ‘Normaal zouden we dat wel doen. Maar dit wordt een grote club uitzinnige mensen die bij elkaar komt, dan heeft het geen zin om daarop te sturen.’  

 

En dat allemaal om wat leer met lucht tussen drie latten door te trappen. Wat een beschamende ellende, waarvan de ziekelijke gevolgen door de al overbelaste medische zorg weer mag worden opgeknapt.   

Je schaamt je bijna om Nederlander te zijn.

 

Waardering

We willen onze grote waardering uitspreken voor onze landelijke overheid en betrokken instanties die zo'n grote inspanning in de strijd tegen het virus hebben geleverd, en nóg. Zij hebben ongelooflijk veel 'shit' over zich heen gekregen het afgelopen jaar. Wat is er niet met modder gegooid en grove onbillijke kritiek geleverd die smullend en smakkend door de media werden ondersteund. Het is o.i. hoog tijd om ook dat vervuilende klimaat aan te pakken en ons in te spannen voor duurzame gezonde verhoudingen tussen overheid, burgers en media.

 

Zou het een idee zijn om een Dag van Waardering en Dank te organiseren waarop ieder de driekleur hijst als huldebetoon aan de overheid c.s. en de medische zorg?! Een dag om in het bijzonder de Heere te danken voor de voortgang in de bestrijding van de pandemie, en bidden om verdere bewaring tegen het virus en kracht voor overheid en medische zorg.