Ethiek

Ethiek

Nieuwe artikelen
SignalenAanmelden GRATIS nieuwsbrief

Naam:
E-mail:printen

mailen

Coronitor 28

 

D.J. Bolt

23-10-21


Belangrijke getalsmatige ontwikkelingen m.b.t. het coronavirus zijn in onderstaande grafieken en tabellen, op basis van RIVM getallen en Johns Hopkins Virus Resource Center, bijgewerkt tot 19-10-21.

 

 

Observaties

 

Wereldwijd

 

Er is nauwelijks verandering, noch ten goede noch ten kwade. Hoewel, het virus blijft loeren.

 

Europa

 

Hetzelfde geldt voor Europa. Er signalen van stijgende aantallen besmettingen, o.a. in Engeland en Duitsland. Zie hieronder ook Nederland. En in Letland schijnt de zaak behoorlijk uit de hand te zijn gelopen.

 

Nederland

Het gaat niet goed, een kind kan het zien. Woensdag werden bij het RIVM 4609 nieuwe coronagevallen geregistreerd.  Het is de eerste keer sinds eind juli  dat het aantal nieuwe gevallen op één  dag boven de 4000 uitkomt. Ook het  weekgemiddelde nam verder toe..

De onrust groeit en er klinken weer serieuze waarschuwingen van deskundigen. Weliswaar wordt een minder ernstige situatie verwacht door de hoge vaccinatiegraad, maar toch.
Zo wordt het mondkapje weer aanbevolen. 't Is een eenvoudig middel en het lijkt effectief. De overheid zou het misschien weer moeten verplichten. En waarom zouden christenen niet een voorbeeld stellen door het onverplicht te dragen?

En, het houdt ook het griepvirus tegen. Wat wil je nog meer!

 

Staphorst

De vaccinatiegraad in de plaats ligt laag, en zijn nogal wat grote gezinnen. Het leidt tot vele besmettingen. En het is een natuurlijke causaliteit: veel besmettingen van ongevaccineerden veroorzaken veel ziekenhuisopnames.

 

Dat ervaart het Isala ziekenhuis in Zwolle aan den lijve, letterlijk. Het ziekenhuis kampt sinds enkele weken met een forse toestroom van corona-patiënten uit Staphorst: vorige week maandag lagen er 21 mensen met corona waarvan de helft uit die plaats. Mede hierdoor moesten er tientallen geplande inhaaloperaties worden afgezegd.

Met covid19 besmette mensen vereisen veel meer zorg: ze blijken ernstiger ziek te  zijn en bezetten langer een bed. Het ziekenhuis geeft daarom het dringende advies om zich toch te laten vaccineren: Is het niet om jezelf doe het dan toch om zorg voor anderen in je omgeving, en om de enorme (over)belasting van mensen in de medische zorg zoveel mogelijk in te perken.

Kun je vaccinatie principieel echt niet aanvaarden draag daarvan dan ook consequenties, bijvoorbeeld dat je niet kunt werken in bepaalde omgevingen.

 

Rooms en protestant

Naar het schijnt staan roomsen positiever tegenover vaccinatie en de coronapas dan protestanten. Zij zijn ook strenger voor niet-gevaccineerden dan andere christenen, meldde het ND begin deze maand. Men vindt zelfs, met ruime meerderheid, dat gevaccineerden voorrang moeten krijgen in het  ziekenhuis! En 64% vindt dat ongevaccineerden andere kerkgangers in  gevaar brengen, tegen 50% van de protestanten. Dezelfde percentages gelden voor wat betreft de coronapas.
Het zou te maken kunnen hebben met de grote(re) roomse nadruk op  sociale verantwoordelijkheid, in tegenstelling tot meer geïndividualiseerde culturen die sterk beïnvloed zijn door het protestantisme, suggereert iemand in de krant.

 

Zo zijn in het Vaticaan werknemers vanaf 1 oktober verplicht een coronapas te tonen om naar  het werk te kunnen gaan. Ja, zelfs het uitbetalen van het salaris is daarvan afhankelijk!

Je zou daar bijna asiel zoeken …