Ethiek

Ethiek

Nieuwe artikelen
SignalenAanmelden GRATIS nieuwsbrief

Naam:
E-mail:printen

mailen

Coronitor 38

 

D.J. Bolt

09-04-22

 

Belangrijke getalsmatige ontwikkelingen m.b.t. het coronavirus zijn in onderstaande grafieken en tabellen, op basis van RIVM getallen en Johns Hopkins Virus Resource Center, bijgewerkt tot 05-04-22.

 

Observaties

 

Wereldwijd

 

Wat zullen we er van zeggen? Weinig, want er is niet veel verandering. De cijfers wekken de indruk dat de ziekte stabiliseert en gestaag zijn slachtoffers blijft vragen. In elk geval lijken de versoepelingen niet te leiden tot een omslag in de trend van de laatste maanden.

 

Europa

 

Dat is ook te constateren in Europa. Zelfs in Denemarken, met vorige keer nog een stijging van 10% sterfgevallen, doet zich een positieve ontwikkeling voor.

 

Nederland

 

Het gaat goed in ons land. Zo meldde ook het NOS journaal afgelopen dinsdag de sterk dalende trend in besmettingen, ziekenhuis- en IC-opnames. En dat is ook goed te zien in bovenstaande grafieken. Opmerkelijk was wel dat de nieuwslezer niets zei over het aantal sterfgevallen dat toch (licht) blijft stijgen.

 

Hoe kan dat: dalende besmettingen en een stijgende aantal coronadoden? Volgens ons wellicht te verklaren uit twee effecten. Het aantal besmettingen daalt echter heel beperkt ondanks de mooie grafiek. Want de officiële cijfers zijn gebaseerd op GGD testen en we hebben uit eigen waarneming geconstateerd dat na een positieve zelftest velen niet alsnog ook naar de GGD gaan. M.a.w. hun zelftesten komen niet in de RIVM cijfers terecht.

 

Het tweede effect, dat van het stijgende dodental, zou te maken kunnen hebben met het feit dat, nu eigenlijk de hele samenleving geen enkele beschermende maatregel meer in acht neemt, de kwetsbare groep in de samenleving het extra te verduren heeft.

 

Uit de praktijk

Even vooraf, de voorvallen in deze rubriek zijn echt gebeurd, alleen is ik niet altijd ik.

 

Eindelijk weten we zelf wat het betekent besmet te zijn met het coronavirus. Gelukkig mochten we ook ervaren dat de omicronvariant (tenminste we denken dat het om die mutatie gaat) een mild karakter heeft, hoewel toch bepaald niet plezierig. Het lastigst blijkt ons tot nu toe de vermoeidheid die het veroorzaakt en die maar niet over wil gaan tot nu toe.
Dus: oefening geduld!