Ethiek

Ethiek

Nieuwe artikelen
SignalenAanmelden GRATIS nieuwsbrief

Naam:
E-mail:printen

mailen

Help Oekraïne 8

 

D.J. Bolt/CERE

04-06-22

 

Graag weer een update over de situatie van broeders en zusters in de Oekraïne/Transcarpathia en hun hulpverlening, in twee onderdelen:

 

- Fotoverslag hulpverlening

- Financieel overzicht

 


 

Fotoverslag hulpverlening

 

03-06-22

 

Beste broeders en zusters

 

God neemt ons vaak mee door ontberingen, omdat Hij van ons houdt. Hij wil ons onderwijzen. Er zijn tijden dat het moeilijk te begrijpen is waarom we zo in moeilijkheden komen, maar we moeten niet vergeten dat de Heere Zich nooit vergist. Zijn liefde is volmaakt, puur. We zijn God veel dank verschuldigd. Zelfs in de huidige omstandigheden we hebben reden om dankbaar te zijn.

 

We zijn blij dat jullie van op zo'n afstand met ons meeleven. Eerlijk gezegd zijn we vaak fysiek moe, maar ook geestelijk moe. We zijn moe van angst, moe van onzekerheid, moe van de moeilijkheden van het dagelijks leven. Maar het is goed om te weten dat er mensen zijn die voor ons bidden.

 

Helaas gaat de oorlog nog steeds door, het is nog niet voorbij. Maar er zijn ook gebieden waar de wapens tot zwijgen zijn gebracht. Steeds meer mensen keren terug naar deze gebieden. Als gevolg hiervan zijn er hier al enkele kleinere instellingen gesloten en zijn nog blijvende vluchtelingen overgebracht naar andere instellingen.

 

Ook de afgelopen weken hebben we weer verschillende instellingen bezocht en daar hulp geboden. We waren in Gút, in de kleuterschool, waar de meeste vluchtelingen uit Donetsk kwamen. De gezinnen die hier verblijven zijn erg arm. De leider in deze plaats was heel blij dat we hen konden helpen omdat het moeilijk is om meer dan 20 mensen elke dag weer te eten te geven. Dat zouden ze niet kunnen doen zonder hulp van buiten. Ze zijn erg blij met alle hulp die ze krijgen.

Hier woont de zwangere moeder met haar twee zonen. De oudere jongen is slechthorend.

 

 

 

Hier woont een moeder met haar twee psychisch gewonde kinderen, een van hen staat op de foto.


 

 

We ontmoetten ook grotere gezinnen, met drie kinderen. Hier waren net aan het lunchen toen wij kwamen. Dat was mooi want de kinderen hadden een goede eetlust.


 

 
En ook ouderen.


 

 

We bezochten Nagybakta opnieuw en gingen naar de Macsola-instelling omdat ze hulp nodig hadden. De staat stuurt ze maar heel weinig hulp, misschien net genoeg om te voorkomen dat ze verhongeren. Ze kunnen vluchtelingen hoofdzakelijk helpen met wat ze via hulporganisaties binnenkrijgen. Vaak helpen ook lokale christenen, maar hun mogelijkheden zijn natuurlijk beperkt omdat ze het zélf al moeilijk hebben. Helaas stijgen de prijzen week na week. Dit is een zware last voor alle gezinnen.

 


Sommige instellingen die we tot nu toe bezochten, zijn gesloten. Maar er zijn er ook waar het aantal vluchtelingen is toegenomen. Het leven is niet gemakkelijk voor de vluchtelingen, maar ook moeilijk voor hen die nog kunnen werken. Want we zien dat ze geen vrij weekend hebben, en geen vakantie. In feite is hun leven ingrijpend veranderd. We horen dat ze bijna wonen op hun werkplekken en nog alleen naar huis gaan om te slapen.
Ook de hitte (op de warme dagen) zal het leven voor velen moeilijker maken, met name voor degenen die samen in overvolle kamers wonen, en ook voor degenen die belast zijn met het bereiden van eten in de keukens.
Er zijn dus vele moeilijkheden, maar we danken God dat er verder nog steeds rust en vrede is in Transkarpatië.

We bezochten voor het eerst de Jánosi-kleuterschool. Op dit moment wonen hier 30 vluchtelingen. We waren in hun magazijn, maar dat was bijna leeg. Ze zijn erg dankbaar voor de hulp.

 

 
Bedankt voor alles! Onze harten zijn dankbaar dat u aan ons blijft denken en ons hulp biedt. En dank voor al jullie gebeden!
God zegene jullie allemaal.
 
Broeders en zusters uit Transkarpatië.

 

 


 

Financieel overzicht

 

Honderd dagen!

 

Vandaag, vrijdag 3 juni, waarop we dit overzicht samenstellen is het precies 100 dagen geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel en z'n wrede meedogenloze oorlog begon. Met de verwachting dat die in ongeveer een week wel gewonnen zou zijn. De militaire colonnes stonden immers tot aan de buitenwijken van de hoofdstad Kiev?

Maar het Kremlin met zijn dictator heeft zich schromelijk vergist. Na meer dan drie maanden heldhaftige weerstand van het Oekraïense volk met zijn president Zelenski is de strijd nog steeds onbeslist en gaat die onverminderd voort.
 

Het is bizar dat wij hier in het Westen er eigenlijk steeds meer gewend aan raken dat 'er een oorlog is in Oost-Europa'. Op Schiphol bijvoorbeeld kan de grote toestroom van vakantiegangers nauwelijks nog verwerken. Maar het Oekraïense volk voert een eind verderop in ons continent wel een strijd op leven dood.

Letterlijk.

We nemen wat getallen over uit de Volkskrant (Stieven Ramdharie).

 

Schattingen aantallen doden

 

Oekraïense militairen

Zo'n 60 tot 100 Oekraïense soldaten sneuvelen per dag, naast zo'n 500 gewonden. En dan daarbij te bedenken dat er 643 ziekenhuizen en andere zijn zorginstellingen zijn vernietigd, beschadigd of in beslag genomen door de Russen…

 

Burgerslachtoffers

Het officiële dodencijfer van de Verenigde Naties staat nu op 4.149. Maar de

Mensenrechtencommissie van de VN schat het aantal veel hoger.  Alleen al in Marioepol, zouden minstens 22.000 doden zijn gevallen. In Boetsja en omgeving werden de

lichamen van zo’n 1.300 slachtoffers gevonden, onder andere in massagraven.

 

Russen

De schatting van het Pentagon was meer dan zevenduizend dode Russen na de eerste maand vechten. Het Britse ministerie van Defensie kwam een maand terug op zo’n vijftienduizend doden. Oekraïne schatte afgelopen donderdag het aantal Russische verliezen 30.850. Elke dag sterven er volgens Kiev 150 tot 200 Russen in de gevechten.

 

Materiële schade

 

Elke dag dat de oorlog voortduurt, worden woningen, fabrieken, scholen, wegen, stations en andere delen van de infrastructuur beschadigd of vernietigd: 227 fabrieken en bedrijven werden al vernietigd, beschadigd of in beslag genomen door de Russen. Daarnaast 1.123 scholen, 621 kinderdagverblijven, 115 kerken en andere religieuze gebouwen, 192 culturele gebouwen, 104.000 auto’s, 295 bruggen en bijna 24.000 kilometer aan wegen.

Complete steden zijn of worden platgebombardeerd: Marioepol, Charkov, Severodonetsk, Kramatorsk en Slovjansk. In totaal is zo’n 44 miljoen vierkante meter woonoppervlakte vernietigd of beschadigd in vijf steden.

De Kyiv School of Economics schatte begin mei dat het land tussen de 564 en

zeshonderd miljard dollar schade heeft opgelopen door de oorlog. Daar komen elke dag enkele miljarden bij…

 

Gruwelijk! Genoeg erover nu. Laten we met elkaar doen wat we kunnen op onze kleine plekjes om iets bij te dragen aan de leniging van de nood. En vooral, laten we de Heere blijven aanlopen of Hij een eind wil maken aan deze barbaarse oorlog gepaard gaand met onvoorstelbaar groot leed.

 

Financiële stand van zaken

 

Het ziet er goed uit! Naast bijdragen van particulieren en kerken uit de Nederlandse context werden we ook verrast met een forse donatie van de gemeente te Mundijon die behoort tot de Free Reformed Churches of Australia! Hoe mooi is dat, die wereldwijde band tussen Gods kinderen die ook in deze barre situatie mag worden ervaren!

 

Zoals het er nu voorstaat kunnen we ons 'beleid', namelijk $5000 per maand bijdragen aan de hulpverlening van de ERE-kerken, waarmaken! .Uit de rapportages blijkt dat de omvang van de vluchtelingenstroom en ook het aantal mensen dat ondersteund wordt, varieert. Maar het bijeengebrachte geld zal blijven ten goede komen aan de Oekraïne, is het niet direct voor hulp aan vluchtelingen dan wel aan wederopbouw! 

 

 

CERE - Charitas Evangéliumi Református Egyház

 

Giften kunnen worden overgemaakt op

 

NL88RBRB0827785585  Diaconie De Gereformeerde Kerk Opeinde eo.
Vergeet niet te vermelden Oekraine.

 

 

Vertalingen: DJB