Ethiek

Ethiek

Nieuwe artikelen
SignalenAanmelden GRATIS nieuwsbrief

Naam:
E-mail:printen

mailen

Coronitor 48

 

D.J. Bolt

11-02-23

 

Belangrijke getalsmatige ontwikkelingen m.b.t. het coronavirus zijn in onderstaande grafieken en tabellen, op basis van RIVM getallen en het Johns Hopkins Virus Resource Center, bijgewerkt tot 08-02-23.

 

 

 

Observaties

 

Wereldwijd

 

Je raakt haast gewend aan de cijfertjes. De curven in de grafieken lijken steeds vlakker te gaan verlopen. 't Is over!

Toch als je de getallen, m.n. die van het aantal doden op je in laat werken dan is het wel om stil van te worden. In de landen die wij bijhouden zijn ongeveer 3,3 miljoen doden en wereldwijd bijna 7 miljoen slachtoffers gevallen.…

 

En dan weten we waarschijnlijk nog lang niet alles. Neem alleen China. Vorige keer gaven we een bericht door dat 80% van de Chinese bevolking besmet was geraakt door covid. Maar de officiële aantallen doden in de afgelopen maanden zouden lager zijn geweest dan 20.000 per veertien dagen.

Tot plotseling het Johns Hopkins Instituut over de afgelopen twee weken een sterftecijfer meldde van maar liefst 100.922! Als dat cijfer klopt bewijst het dat de omvang van de coronaramp nog veel groter is dan we weten.

 

Nederland

 

Er is nauwelijks iets te melden. Wel is het opmerkelijk dat 's morgensvroeg regelmatig via de NOS nog steeds wordt gewaarschuwd maatregelen te nemen als er zich corona-achtige verschijnselen voordoen. En dat is terecht natuurlijk.

Inmiddels is bijna iedereen er van overtuigd dat de virusziekte bepaald niet een 'onschuldig griepje' is, integendeel een gevaar vormt. Een deel van de mensen houdt na besmetting met het coronavirus zelfs nog langdurige klachten, de zgn. long covid. Dan gaat het vaak, hoewel niet altijd, over extreme vermoeidheid en benauwdheid, verwardheid en bijvoorbeeld verlies van concentratie. En voor werkers daarmee zelfs verlies van de baan…

Terecht dat er in allerlei situaties, ook in de kerken, de nodige beschermde maatregelen werden genomen. Maar gelukkig lijkt dat voorlopig niet aan de orde.