Ethiek

Ethiek

Nieuwe artikelen
SignalenAanmelden GRATIS nieuwsbrief

Naam:
E-mail:printen

mailen

Help Oekraïne 20

 

D.J. Bolt/CERE

07-10-23

 

Graag informeren we weer over de situatie Oekraïne/Transcarpathia.

 

- Fotoverslag hulpverlening

- Stand van zaken
 


 

Fotoverslag hulpverlening

04 oktober 2023

 

Beste Broeders en Zusters,

 

De winterdagen naderen, de nachten worden koeler. Maar we mogen dankbaar zijn dat we de koude nachten veilig thuis kunnen doorbrengen. Gods genade blijft Transkarpatië nog beschermen tegen hevige gevechten. Desondanks drijft angst velen nog steeds naar het buitenland, omdat zij bang zijn dat de oorlog vroeg of laat ook Transkarpatië zal bereiken. Maar toch blijven ook veel vluchtelingen wel nog steeds hier. Zij proberen te leven zoals vroeger, ze huren appartementen, werken, hun kinderen gaan naar school. Wachtend op het einde van de gevechten om dan naar huis terug te keren. Echter niet iedereen heeft meer een huis om maar terug te gaan. Ook zal het niet voor iedereen mogelijk zijn een nieuw leven te beginnen. Dat geldt m.n. voor ouderen die niet meer de kracht of gezondheid hebben om helemaal opnieuw te beginnen.

 

We zijn bezig geweest met het bereiden van voedselpakketten voor ouderen. Ze verlangen er allemaal naar om naar huis te gaan. Het was zó moeilijk voor hen om alles te verlaten: hun huis, hun gewone leven, hun vrienden. Maar helaas konden ze niets anders. Lichamelijke inspanning en reizen zijn vaak moeilijk voor hen, en ziekten maken hun dagelijkse leven erg zwaar.
Op de foto zien we een 86-jarige vrouw die vóór de oorlog veel gedichten schreef en zelfs een eigen boek uitgaf. Zij was heel blij dat jullie die aan haar dachten en van het nodig voorzagen.

---

 

Een voorbeeld van de nood. Deze vrouw en haar man, die momenteel ziek is en helaas niet kan lopen, kwamen uit Marioepol. Ik denk niet dat er iets gezegd hoeft te worden over die stad, ze kunnen daar nergens meer naar toe.

378252741_1012534739936808_1260182327057990008_n

---

 

Dit echtpaar kwam uit Zaporizhzhya, waar helaas nog steeds hevige gevechten plaatsvinden. Het heeft geen zin om nu naar huis te gaan.

378238116_6204747139630309_4315200890955304183_n

---

 

Foto's zeggen veel, zelfs zonder woorden. Deze mensen waren allemaal erg blij met de middelen die ze van jullie kregen. Ook deze mensen zijn allemaal nog steeds in Transkarpatië omdat de plaats waar ze vandaan komen niet veilig is, of dat hun huizen erg beschadigd zijn. Ze kunnen gewoon niet naar huis.
Ze zijn dankbaar dat jullie aan hun blijven denken!

378260096_1303015533671493_2317930466621219594_n 

---

 

Ook voor de kinderen is het bepaald niet gemakkelijk allemaal. Er zijn mensen voor wie de situatie financieel wel te dragen is, maar dat geldt lang niet voor iedereen.
Een voorbeeld.

Van de 18 leerlingen op de Baktai-school zijn sommige kinderen van vluchtelingen, de andere kinderen van plaatselijke arme ouders. We hebben voor elk van hen een klein schoolpakket samengesteld dat nodig is voor het onderwijs en daar ook een beetje snoep bij gedaan. Zowel de kinderen als de ouders waren er erg blij mee, want het betekent welkome ondersteuning van het gezin.

 ---

 

De manier waarop we helpen kost niet altijd veel geld, maar vergt regelmatig wel veel tijd en moeite. Zo bracht ik twee weken geleden een moeder met haar kind van Hongarije weer naar Oekraïne. Na anderhalf jaar vertrokken deze vluchtelingen naar huis in Bucha. Ze proberen daar hun leven weer voort te zetten, in de hoop dat alles goed komt.

Ze verlangden zó om naar huis te gaan, naar hun vrienden en familieleden. Het jongetje miste ook veel school. Het onderwijs was erg moeilijk voor hem omdat in Hongarije communicatie alleen mogelijk was via een smartphone met vertaalprogramma, terwijl zij in hun woonplaats eindelijk weer met iedereen konden praten in hun eigen taal, het Oekraïens…!

---

 

Ook ons leven als hulpverleners is heel erg veranderd: we leven in een nieuwe omgeving, hebben nieuw werk met compleet andere taken. Maar het is goed om te ervaren dat God niet veranderd is. Hij geeft ons hiervoor ook kracht als we moe zijn. Hij is elk moment bij ons en Zijn liefde blijft altijd.

Dank daarvoor dat jullie ons in de gebeden dragen. Dank ook voor jullie financiële steun, waaruit blijkt dat jullie om ons geven. Kortom, we danken jullie voor alles.
Moge God jullie alle kracht geven nodig voor het dagelijks leven.

God zegene je.

 

Met broederlijke liefde,

jullie broederschap in de Transkarpatië

 


 

Stand van zaken

 

We merken het in ons land, de dagen worden korter, de nachten langer en langzamerhand ook kouder. Maar we zitten er warmpjes bij, zo hoorden we, onze tanks met gas voor de winter zijn vrijwel boordevol. Misschien dat we ons zorgen moeten maken voor de winter van 2024/25. Kunnen we dan met een dichte Groningse gaskraan wel weer voldoende voorraad hebben verzameld?
Ach…

Als je de bovenstaande reportage leest, wat een wereld van verschil! Noem maar wat, áls er al enige energievoorraad voor de bittere winter van het landklimaat is: één raket uit het kremlinkriminele arsenaal en het is weer ijskoud bibberen!

Er zijn duidelijk zorgen hoe het zal gaan deze tweede oorlogswinter, je merkt het ook uit de verslagen. Wellicht is er aanzienlijk meer hulp, ook financieel nodig, de komende maanden. Méér, ja want in de zomermaanden hebben de hulpverleners nauwelijks een beroep ons 'fonds' hoeven te doen. De vraag die gesteld wordt is: zouden we niet meer kunnen doen?

 

We hebben daar deze week in CERE uitvoerig met elkaar over gesproken en het volgende overwogen. We kunnen het team hulpverleners niet belasten met nog meer werk dan ze al doen. Ieder die de reportages heeft gevolgd en op zich heeft laten inwerken beseft welk een enorme inspanning broeders en zusters daar leveren, dag in dag uit. Maar misschien zien ze zelf mogelijkheden voor financiering van hulp via 'naastgelegen' kanalen van christelijke hulpverlening. Dat gaan we onderzoeken.

Daarnaast moet ook bedacht worden, zoals al aangegeven en ook blijkt uit de rapportages, dat de winterperiode aanzienlijk meer ondersteuning zal vragen. Dus daarvoor de nodige reserves te hebben lijkt ons verstandig.

Kortom, we gaan onderzoeken hoe we onze hulpverlening aan Oekraïne nog kunnen verbreden.

 

Financiën

 

We hebben weer de reguliere kwartaalverantwoording ontvangen van onze ERE broeders en zusters. Zij hebben ons het totaal overzicht gestuurd vanaf het begin van dit jaar. Het ziet er zo uit:

NB: De maandelijkse donaties betreffen de eerste zes maanden van dit jaar. In de zomermaanden hadden de hulpverleners aanzienlijk minder uitgaven en hoefden we de 'Monthly' niet over te maken.

 

 

Wilt u een actie starten t.b.v. de noodhulp, graag even overleggen met CERE zodat er geen verwarring ontstaat. Email: info@eeninwaarheid.info.

CERE - Charitas Evangéliumi Református Egyház

 

Giften kunnen worden overgemaakt op

 

NL88RBRB0827785585  Diaconie De Gereformeerde Kerk Opeinde eo.
Vergeet niet te vermelden Oekraine.

 

 

Vertalingen: DJB