Ethiek

Plaatselijke kerken

Nieuwe artikelen
SignalenAanmelden GRATIS nieuwsbrief

Naam:
E-mail:printen

mailen

Feest in Dalfsen

 

B. Lourens

26-05-18

 

Traditiegetrouw organiseert DGK Dalfsen op tweede feestdagen een bijzondere viering.

Een tweede-feestdag-commissie stelt daarvoor een programma samen. Dat heeft enkele vaste en enkele variabele onderdelen. De vieringen beginnen doorgaans om 10.30 uur, en voorafgaande staat er koffie, thee en fris klaar met 'iets erbij'.

 

Tijdens zo’n viering zijn alle gemeenteleden aanwezig, natuurlijk voor zover ze kunnen. Ook de allerkleinsten zijn hartelijk welkom. Dat geeft soms wel wat drukte en heen en weer geloop, maar dat vinden we niet erg. Ze horen er helemaal bij!

 

Met Kerst is altijd het 'grote verhaal' voor de kinderen. En met Pasen houdt een van de gemeenteleden een meditatie en, als het even kan, gebeurt dat ook met Pinksteren. Kortom, de vieringen zijn voor heel de gemeente.

 

Zang en muziek

 

Er wordt veel gezongen. Samenzang met veelal psalmen en gezangen, maar ook andere liederen. En onder leiding van onze organiste is er bijna altijd een muzikale bijdrage. Zo wordt er gespeeld op een trompet, bugel, klarinet, saxofoon, dwarsfluit en hoorn. Een breed palet aan muziekinstrumenten dus!

 

Maar dat niet alleen, ook wordt er regelmatig een klassiek werk uitgevoerd, veelal met Kerst en met Pasen. Een gelegenheidskoortje bestaande uit 2 bassen, 2 tenoren, 5 alten en 5 sopranen studeert het in. Zo hebben we werken uit de (Young) Messiah, uit de Mattheus Passion, Johannes Passion laten horen. En ook van componist Mozart het Ave Verum.

Dat vraagt natuurlijk wel inzet. De koorleden studeren het werk in zo’n 5 a 6 keer na de morgenkerkdienst in. Er moet daarvoor ook thuis worden geoefend.

 

Poëzie

 

Op elke viering verzorgt één van de verenigingen - mannen-, vrouwen- of jeugdvereniging – een bijdrage in de vorm van een of meer gedichten.

 

Andere activiteiten

 

Met Pasen wordt de viering afgesloten met een gezamenlijke (brood)maaltijd. En vooraf aan de Pinsterviering is er een wandel- of fietstocht. Dit jaar konden we ook genieten van prachtig weer!