Ethiek

In de pers

Nieuwe artikelen
SignalenAanmelden GRATIS nieuwsbrief

Naam:
E-mail:printen

mailen

Signalen 85

 

R. Sollie-Sleijster

04-05-19

 

Christenen VS vrezen ‘denkdwang’ door gelijkheidswet

RD 30-4-2019

 

Volgens de Democraten in de VS ligt hun voorgenomen Equality Act, Gelijkheidswet, in het verlengde van de Civil Rights Act uit 1964. Die verbood racisme en deze nieuwe wet vergelijkt het afwijzen van homoseksualiteit met racisme. Discriminatie op grond van geslacht, genderidentiteit of seksuele oriëntatie wordt verboden en de gevolgen voor werkgevers, verhuurders, kerken en scholen laten zich raden. Het is een frontale aanval op gelovigen.

 

De voorgestelde wet stelt dat de grondwettelijke vrijheid van godsdienst geen excuus kan zijn om zich niet aan de nieuwe regels te houden. Kerken, synagogen en moskeeën kunnen een huwelijkssluiting tussen twee mensen van hetzelfde geslacht niet langer weigeren. Doen ze dat wel dan verliezen zij hun belastingvrijstelling. Scholen kunnen de erkenning van hun diploma’s verliezen.

 

De wet zal waarschijnlijk in het Huis van afgevaardigden worden aangenomen en mogelijk ook in de Senaat. Maar als deze beide kamers van het Congres hun ja-woord geven, dan kan president Trump zijn veto erover uitspreken. Heeft het indienen van deze wet dan wel zin? Volgens de democraten wel, want het is een signaal waadoor heel het land weet waar Trump staat.

Sinds 1974 zijn al vijf pogingen om deze wet er door te krijgen ingediend. Maar nooit eerder lag het percentage voorstanders zo hoog, resp. 70% van alle kiezers en zelfs 80% van de democratische kiezers. De ethische opvattingen over huwelijk en seksualiteit zijn fors opgeschoven.

 

Volgens Andre T. Walker, auteur van het boek The Transgender Debate, is de wet een regelrechte aanval op de Bijbel en het christelijk geloof: “Als deze regels worden ingevoerd, zal zelfs de Bijbel veroordeeld kunnen worden als een boek dat haat predikt.”

Overdreven? Hoogleraar constitutioneel recht aan Harvard University, Mark Tusnet, vergeleek onlangs conservatieve christenen die aan de Bijbelse normen voor huwelijk en seksualiteit vasthouden, met nazi’s. En in de Washington Post stond een groot artikel van actrice Cynthia Nixon, waarin zij vicepresident Mike Pence een “verrader van de democratie” noemde, omdat hij over seksualiteit en gender conservatieve denkbeelden heeft.

 

Jeff Johnson, van de organisatie Focus on the Family, wijst erop dat je met deze wetgeving mensen dwingt te denken als de overheid. Geen vaste en waardevolle Bijbelse regels, maar moderne, anti-Bijbelse gedachten. Onzeker en veranderlijk, afhankelijk van hoe de politieke vlag waait. Bovendien waarschuwt hij voor haken en ogen die aan de nieuwe wet zitten: “Wat als iemands seksuele oriëntatie pedofiele trekken vertoont, moet dat dan ook worden goedgekeurd?”

 

Rapport: China vernielt bijna 6000 tempels taoïsme

RD 26-4-2019

 

In de oostelijke provincie Jiangsu heeft de Chinese overheid in een maand tijd 6000 taoïstische tempels verwoest. De Engelse organisatie Christian Solidarity Worldwide maakte een rapport bekend van de christelijke mensenrechtenorganisatie ChinaAid (VS), waarin wordt gesproken van ‘de grootste massavernietiging’ van religieuze gebouwen sinds de Culturele Revolutie (1966-1976) van Mao Zedong.

 

Op 30-4-2019 meldt het RD dat het gebouw van de door de staat gecontroleerde protestantse Drie-Zelfkerk in Henan in maart is vernietigd. Dit werd gemeld door het online tijdschrift Bitter Winter. Inmiddels zouden al tal van soortgelijke praktijken bij het tijdschrift bekend zijn.

 

Huiskerk in Peking moet deur sluiten

ND 29-3-2019

 

De bekende protestantse Shouwang-kerk in Peking is gelast haar deuren te sluiten. Als reden hiervoor wordt opgegeven dat zij zich niet heeft geregistreerd als ‘welzijnsorganisatie’. De kerk met zo’n 1000 leden is sinds 1993 al meer dan 20 keer verhuisd. De politie viel de kerk onlangs op zondag binnen en legde beslag op alle bezittingen. De kerksluiting volgt op het spraakmakende verbod op de Zionkerk in Peking, een paar maanden geleden.

 

De communistische regering voert sinds de invoering van de strengere godsdienstwet in februari 2018 de druk op de kerken fors op. Het aantal vervolgde christenen is volgens ChinaAid in een jaar tijd verviervoudigd: van 223.200 naar een miljoen.

Ook in Guangzhou en Chengdu zijn grote kerken met duizenden leden vorig jaar verboden. Voorgangers werden gevangen gezet, waaronder de predikant Wang Yi, die openlijk kritiek op president Xi Jinping had geuit.

China streeft naar sinificatie (verchinesing) van het als westers beschouwde christelijke geloof.

Van de 100 miljoen christenen in China zijn 20 miljoen aangesloten bij officiële kerken onder staatstoezicht.

 

We treffen elke week een vrouw die onze hulp accepteert

CIP nieuws 26-4-2019

 

Jeroen Pauw ontving in zijn praatshow directeur Kees van Helden van de anti-abortusstichting Schreeuw om Leven. De stichting wil met een camper bij abortusklinieken gaan staan om counselinggesprekken te voeren en op die manier vrouwen overhalen geen abortus te plegen.

De vrouwen worden niet aangesproken, maar kunnen zelf kiezen: of naar de kliniek, of naar de camper om te zien of er hulp is voor hun problemen. Van Helden meldt dat ze 1 maal per maand 1 uur bij 7 klinieken staan. Elke week treffen ze wel een vrouw aan die hulp accepteert. De stichting werkt samen met andere organisaties en kan meisjes doorverwijzen. Er zijn 24 opvangplekken, waar ze zo nodig tot 2 jaar na de geboorte mogen blijven.

In het praatprogramma werd veel tegengas gegeven, met name door parlementariër Lilianne Ploumen (PvdA). Zij stelde in de Tweede Kamer hier al vragen over. Er zijn al jaren klachten van vrouwen die zich agressief bejegend voelen, zo stelt zij. In Nederland hebben de vrouwen een gesprek met hun arts en een gesprek in de kliniek. Zij komen niet in de kou te staan. De benaderingswijze van de stichting vindt zij respectloos. Ze maakt er groot bezwaar tegen.

Maar Van Helden reageert door te zeggen dat de vrouw zelf hen opzoekt en hulp vraagt. Dat kan de overheid niet verbieden. Doorberekend gaat het om 1600 vrouwen per jaar. Maar in feite gaat het om 30.000 abortussen per jaar, zo reageert Van Helden op een andere kritische opmerking.

 

Ruimte voor homorelatie met ‘intieme vriendschap’

ND 19-4-2019

 

De Kamper hoogleraar Ad de Bruijne is van mening veranderd en vindt het nu een goed idee als christelijke homo’s onder één dak wonen en een intieme, affectieve vriendschap hebben. Hij schrijft dit in het net verschenen boek Homoseksualiteit en de kerk. In feite is het niet aan de kerk, maar aan de homo’s en lesbiennes zelf om te bepalen hoe ze hiermee omgaan. De Bruijne denkt: ‘Joh, doe je best. Laat de mensen die het aangaat eerst zelf voorop gaan in het zoeken naar een verantwoorde weg.’ Als homostellen een volledige liefdesrelatie aangaan, kun je het daar als kerk oneens mee zijn, maar dat is volgens hem niet bepalend voor de vraag of ze in de kerk aan alles kunnen meedoen.

De Bruijne: ‘Zij moeten niet de dupe zijn van verdeeldheid en wanneer zij keuzes maken die afwijken van wat tot nu toe de kerkelijke overtuiging is geweest, moeten zij royaal welkom zijn.’