Ethiek

In de pers

Nieuwe artikelen
SignalenAanmelden GRATIS nieuwsbrief

Naam:
E-mail:printen

mailen

Ontdek het oneindige heelal

 

D.J. Bolt

09-01-21

 

Er is veel belangstelling voor het ontzagwekkende universum. Een mens kan er alleen maar met pure verwondering naar kijken. En dat doet Hanna Holwerda. Zij schreef een boek met de titel Ontdek het oneindige heelal. Van alles komt langs: ons zonnestelsel met de planeten, sterren, kometen, stralings- en geluidsgolven, zwarte gaten en lichtjaren.

Maar daar blijft het niet bij. Holwerda laat steeds een Bijbels getuigenis klinken van de grootheid van de goddelijk Schepper van hemel en aarde. Ze vermeldt daartoe vele prachtige teksten uit de Schrift (vertaling Het Boek).   

Zo kan er een diepe verwondering over Gods schepping ontstaan bij jonge kinderen. Jong, want het boek is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar.

 

Het boek staat bol van interessante weetjes. Hoeveel planeten er ontdekt zijn in ons zonnestelsel, waar ze uit bestaan, of er op kan worden geland en geleefd. Hoe een ster ontstaat, wanneer een zonsverduistering voorkomt, wat zwarte gaten zijn, en zelfs het raadsel van 'donkere materie' komt aan de orde. Teveel om op te noemen.

 

Het leuke van het boek is ook dat er tal van proefjes in worden beschreven die de lezer(tje)s kunnen doen. Bijvoorbeeld een proefje om te ervaren waarom de planeten om de zon en de maan niet de ruimte invliegen maar rustig rondjes blijven draaien. Dat kan goed worden begrepen door een tennisbal aan een elastiekje boven het hoofd rond te draaien: vergelijk de aantrekkingskracht van de aarde en de maan met de kracht die het elastiek op de tennisbal uitoefent.

Een ander voorbeeld is fotosynthese. Met een eenvoudig proefje kan worden ontdekt hoe planten zuurstof maken uit kooldioxide, CO2. Een heel actuele zaak in de grote klimaatdiscussies! Zo zijn er vele, vele experimenten die inzicht geven in soms moeilijke voorstelbare zaken.  

 

Met prachtige foto's en tekeningetjes zijn de heldere teksten verlucht en aantrekkelijk gemaakt. Holwerda heeft ook een kort interview met tien vragen aan prof.dr. Heino Falcke opgenomen. Deze sterrenkundige werkzaam aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, is bekend geworden van zijn werk om een zogenaamd zwart gat zichtbaar te maken. Hij geeft daarin blijk van zijn fascinatie voor Gods schepping.

 

Voor weetgierige kinderen die graag dingen ontdekken over de sterrenhemel en zijn geheimen, is het een prachtig christelijk boek waar de Schepper de eer wordt gegeven die Hem toekomt. Het kan ook rustig aanbevolen worden omdat het wegblijft van de evolutietheorie en alles wat daar omheen wordt gefantaseerd[1]. Terecht is de ondertitel Een bijbelse ruimtereis.

Van harte aanbevolen.

 

Ontdek het oneindige heelal, Hanna Holwerda. Uitg. Royal Jongbloed,Heerenveen 2020.160 blz. 10+, € 16,50

 

Noot

[1] Prof. Falcke hangt overigens wél de evolutietheorie aan. In een nieuw boek van hem dat we nog hopen te bespreken, spettert dat van haast elke bladzij af.
Maar gelukkig is dat in dit micro-interview niet te merken.