Ethiek

In de pers

Nieuwe artikelen
SignalenAanmelden GRATIS nieuwsbrief

Naam:
E-mail:printen

mailen

Signalen 156

 

R. Sollie-Sleijster
18-11-23

 

Christen hecht waarde aan elk mensenleven

RD 4-11-2023 

 

‘Drie klaslokalen kinderen per dag komen om’, zo berichtte de NOS onlangs. Nee, dit ging niet over het aantal abortussen in Nederland, maar over slachtoffers in het conflict in Gaza. De aantallen zijn ontleend aan het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid dat onder controle staat van Hamas. Ongeveer honderd kinderen per dag. Intussen komen ook in Nederland drie klaslokalen kinderen per dag om door abortus provocatus. Dat zijn ook zo’n honderd kinderen per dag. Vorig jaar in totaal 35.606. 

 

In een commentaar geeft de Hoofdredactie aan dat het eigenaardig is dat de beeldvorming in Nederland met twee maten meet. Media tonen gruwelbeelden van de slachtoffers in Gaza om op te roepen het geweld daar direct te stoppen. Maar diezelfde samenleving vindt dat wakers bij abortusklinieken geen foto’s mogen tonen van een ongeboren kindje. Het leed dat abortus met zich meebrengt voor moeder en kind moet verdoezeld worden. Dat is selectieve verontwaardiging. 

 

Ongepast deze vergelijking? Toch niet, het gaat om mensenlevens. Tegenstanders van abortus krijgen soms het verwijt dat zij wel bezorgd zijn over het ongeboren leven, maar makkelijk omgaan met geboren leven. Zij scharen zich vaak wel achter Israël, dat zoveel bloed aan zijn handen heeft, of achter Trump, die fel tegen abortus was, maar weigerde de wapenwetten aan te scherpen.  

 

Toch is dat verwijt niet terecht:

 

‘Een christen, en overigens ook een Jood, hecht waarde aan elk mensenleven. Ongeacht hun woonplaats, binnen of buiten de muren van Gaza. En ongeacht hun godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid, leeftijd, fysieke gezondheid, mentale toestand, zelfstandigheid, wilsbekwaamheid en de mate van ontwikkeling of juist ontluistering. Die waarde is onlosmakelijk verbonden aan het menselijk leven, omdat God dat geschonken heeft en omdat Hij de mens geschapen heeft naar Zijn beeld.’

 

Niemand heeft het recht een ander minderwaardig te achten of zijn waardigheid te ontnemen, laat staan van het leven te beroven. Toch gebeurt het, honderd abortussen per dag hier in Nederland. De maatschappelijke verontwaardiging over prolife-demonstraties en wakers bij abortusklinieken  is selectief.