Ethiek

In de pers

Nieuwe artikelen
SignalenAanmelden GRATIS nieuwsbrief

Naam:
E-mail:printen

mailen

Signalen 160

 

R. Sollie-Sleijster

27-01-24

 

Abortuspillen vliegen vanuit Nederland de wereld over

ND 10-1-2024

 

Kees van Helden van de vereniging Kies Leven schetst een wel heel triest beeld van de gang van zaken rondom abortuspillen in Nederland.

 

Prolifegroepen zien het liefst dat de abortuswet wordt teruggedraaid en abortus uit ons land verdwijnt. Maar ook de pro-choicegroepen willen dat de wet verdwijnt, zodat vrouwen wereldwijd te allen tijde vrij kunnen overgaan tot abortus. Corinne Ellemeet (D66) diende daartoe een initiatiefnota in om vanuit Nederland abortuspillen te kunnen sturen naar landen waar abortus verboden of beperkt is. Die vrouwen moeten volgens haar geholpen worden, hoewel daarbij de wetten van die landen worden overtreden of omzeild.

Minister Kuipers stuurde een reactie op deze initiatiefnota naar de Tweede Kamer, waarin hij liet weten dat de Geneesmiddelenwet hier al voldoende mogelijkheden voor biedt. Sinds 11 april 2023 is namelijk de wet van kracht waarmee artsen ruimte krijgen om via een digitaal consult medicatie voor te schrijven. Dit is nu gedoogbeleid, maar zal t.z.t. worden omgezet in wetgeving. Apothekers mogen al medicatie sturen naar andere EU-lidstaten.

 

Momenteel worden zonder gedegen consult onder een Nederlandse abortusvergunning al volop abortuspillen per post verzonden. Women on Waves ontving in de zomer van 2022 via haar organisatie Aid Access wekelijks alleen al vanuit Amerika vierduizend aanvragen voor abortuspillen. Rebecca Gomperts van Women on Waves gaf in het tv-programma Nadia (19-11-2023) op de vraag ‘Is het een mens bij een zwangerschap?’ het onthutsende antwoord: ‘Moet ik je eerlijk zeggen, dat doet er helemaal niet toe. Dat is absoluut niet relevant’. Zij staat voor abortus tot aan de geboorte en dat de vrouw daarover beslist.

 

Het doel van de wet Afbreking zwangerschap is recht te doen aan het ongeboren leven en aan de noodsituatie van de vrouw. De initiatiefnota voorziet in geen van beide. De ontwikkelingen in ons land zijn eerder van ideologische aard dan dat die vrouwen daadwerkelijk helpen. De beschermwaardigheid van het ongeboren leven is daarbij buiten beeld geraakt.