Ethiek

Kerkverband

Nieuwe artikelen
SignalenAanmelden GRATIS nieuwsbrief

Naam:
E-mail:printen

mailen

Discipline voorkomt rampen

 

Dr. W. Bredenhof

17-11-18

 

Is het u wel eens opgevallen dat we de laatste paar jaar weinig over vliegtuigongelukken horen? Ja, af en toe gebeurt het nog wel, maar in het verleden kwam het meerdere keren per jaar voor. In het algemeen is vliegen behoorlijk veilig, maar grote vliegtuigongelukken maken wel diepe indruk op heel veel mensen.
Tegenwoordig komen ongelukken steeds minder voor, zeker als je kijkt naar het veel hogere aantal vluchten van commerciële luchtvaartmaatschappijen. Hoe komt dat?

 

Eén oorzaak is de invoering van wat Cockpit (of Crew) Resource Management of CRM genoemd wordt. Luchtvaartmaatschappijen gebruiken CRM om menselijke vergissingen uit te sluiten en de veiligheid te bevorderen. Het omvat strikte richtlijnen voor wat in de cockpit gebeurt. Zo zijn er bijvoorbeeld bepaalde cruciale momenten tijdens de vlucht waarin het gesprek alleen mag gaan over wat betrekking heeft op de vlucht en het vliegtuig. Leden van de bemanning zijn daarbij voor elkaar verantwoordelijk. Er zijn uitgebreide checklijsten die exact gevolgd moeten worden. Door CRM is reizen per vliegtuig vandaag de dag beslist de veiligste manier van reizen.

Ook de medische wereld neemt veel van de achterliggende filosofie over en voert dezelfde procedures in operatiekamers. De verwachting is dat dit ook levens in ziekenhuizen zal redden.

 

Ik denk dat we het er allemaal wel over eens zijn dat, als je in de luchtvaart en op het medische vlak de mensen hun eigen ding laat doen, de resultaten desastreus kunnen zijn. Zelfs de wereld erkent de waarde van strikte discipline in bepaalde omgevingen, zoals in de cockpit en de operatiekamer. Zelfs de wereld ziet de noodzaak van discipline om levens te redden.

Op dezelfde manier moet de kerk ook de noodzaak zien van discipline, tucht, voor eeuwige redding. De mensen hun eigen gang laten gaan en hun eigen ding laten doen kan dan misschien een confrontatie uit de weg gaan en kan misschien het gemakkelijkst zijn om te doen, maar het is niet een daad van liefde om zo te handelen.

 

Nee, een liefdevolle kerk zal altijd tucht toepassen in overeenstemming met het Woord van God. Per slot van rekening is dit al wat onze liefhebbende Heiland ons heeft geleerd te doen in Mattheüs 18:15-20. Als we Hem liefhebben èn elkaar, dan willen we in zijn wijze wegen wandelen.

 


 

Dr. Wes Bredenhof is predikant van de Free Reformed Church, Launceston Tasmanië.

(Overgenomen van zijn website YINKAHDINAY 8 november 8, 2018.)

 

Vertaling: R. Sollie-Sleijster