Ethiek

Uit de kerken

Nieuwe artikelen
SignalenAanmelden GRATIS nieuwsbrief

Naam:
E-mail:printen

mailen

Help Oekraïne 3

 

D.J. Bolt, CERE

02-04-22

 

Graag weer een update over de situatie  van broeders en zusters in de Oekraïne/Transcarpathia en hun hulpverlening in twee onderdelen:

- Fotoverslag hulpverlening

- Financieel overzicht

 


 

Fotoverslag hulpverlening

 

We ontvingen een levendig verslag van de hulpverlening zoals die vanuit de Evangéliumi Református Egyház (Evangelisch Gereformeerde Kerken) in Oekraïne/Transcarpathia en Hongarije plaatsvindt. Het werd ons al op 24 maart jl. toegestuurd maar door de coronaperikelen slaagden we er niet in het eerder te publiceren.

 

24 maart 2022

 

Beste broeders en zusters!

 

We willen jullie weer hartelijk bedanken voor alle steun die we de afgelopen tijd van jullie hebben gekregen. We zijn God hartelijk dankbaar voor alle gaven die we door jullie hebben ontvangen en die we kunnen doorgeven aan degenen die te maken hebben met grote rampspoed. Wellicht kunnen wij het niet ons niet echt voorstellen wat deze hulp betekent voor mensen die niets meer hebben, die enorme moeiten doormaken.

 

Op dit moment hebben we regelmatig contact met 6 scholen die een beroep op ons doen. Hoewel er op veel plaatsen humanitaire hulp wordt geboden, zijn er spullen die heel hard nodig zijn maar door geen enkele van deze scholen worden ontvangen omdat er geen vervoer of voorraad is. Voorbeelden daarvan zijn: vleeswaren, kaas, boter, jam, bepaald keukengerei, vooral magnetrons, afwasmiddelen, enz. En ook als er medicijnen nodig zijn, helpen we hen om die te krijgen. Of kleding en schoenen. Ze zijn erg dankbaar voor alle gaven, liefde en zorg. Ook al zitten ze nog vol angst het brengt een lach op hun gezichten!

 

Ook wij zijn gisteren weer veel ellende tegengekomen. Het menselijk leven op zich is vaak al moeilijk, maar vooral nu er zich zulke buitengewone grote moeilijkheden voordoen. En dat terwijl er overal ook nog heel veel kinderen bij betrokken zijn.

 

Gisteren bezochten we een basisschool en een kleuterschool in Nagybereg. Gisteren waren er nog 70 mensen, vandaag kwamen er 30 mensen uit Mariupol bij, een van de meest geteisterde steden. Ook bezochten we een kleuterschool in Borzsova, waar 19 mensen huizen. Beide plaatsen hadden hulp nodig want met dit aantal mensen raken de middelen snel uitgeput en bovendien verblijven ze in kleine plaatsen die niet zoveel aandacht krijgen als de meer centrale steden. We sturen hierbij wat foto's vanuit de twee plaatsen Nagybereg en Borzsova, die een indruk geven waar en hoe de mensen daar leven.  

 

Nagybereg

 

We namen voor ze mee: 100 kilo varkensvlees, 25 kilo worst, 10 kilo kaas, 30 kilo kool, yoghurt voor de kinderen, afwasmiddel, afwasmiddel en nog andere dingen die ze vroegen.

 

Borzsova

 

We namen voor ze mee: 10 kilo varkensvlees, 6 kilo worstjes, 5 kilo kaas, yoghurt voor de kinderen, afwasmiddel, afwasmiddel en andere dingen waar ze om vroegen.

 

Verhalen

 

Graag nog twee korte verhalen over de mensen die we gisteren hebben ontmoet.

Het meest schokkende was de ontmoeting met een 18-jarige jongen uit Charkov. Hij heeft een ernstige auto-immuunziekte en gewrichtsproblemen, en veel pijn. Hij kan niet langer dan 5 minuten staan.

 


Het is een heel slimme jongen, een eerstejaarsstudent aan de universiteit. Hij heeft een hartoperatie nodig, maar helaas mag hij de grens niet over. Het is momenteel onmogelijk om zijn medicijnen in Oekraïne te kopen. Zijn moeder is professor aan de universiteit, maar haar salaris is niet genoeg om de behandeling van haar zoon te betalen. Ze vindt het erg moeilijk om hulp te accepteren.

Ze zaten dagen in een kelder en luisterden naar de bombardementen om hen heen. Toen ze hier kwamen, stond hun huis er nog, maar ze weten niet of ze nog weer naar hun huis in Charkov kunnen.

We proberen nu de nodige medicijnen te krijgen.

 

Het andere verhaal gaat over een moeder wier zoon geheel blind is aan één oog en heel slecht ziet met het andere. Dat heeft in zoverre een positief gevolg dat ze hem niet mee kunnen nemen in de oorlog omdat hij al 18 jaar is.

 

 

En nu kan hij tenminste bij hen thuis blijven. Ze zijn erg bang. Ze komen uit een stad in Sumi die bijna volledig werd gebombardeerd door de Russen. Als ze de sirenes horen, het luchtalarm, beginnen ze te huilen, omdat ze zo bang zijn. Op de foto zien we het zusje van de bijna blinde jongen, de jongen wilde niet op de foto.

 

We ontmoetten een heel aardige jongeman van 16 jaar van een gezin dat Kiev ontvluchtte. Hij weet op dit moment niet wat hij met zijn leven aan moet. Hij heeft nog een jaar te gaan op school, en wil dan verder studeren. Maar op dit moment weet niemand wat er met hen gaat gebeuren.

 

 

Het gezin kwam aan in Nagybereg: ouders en twee kinderen. Ze delen de kamer met 6 andere mensen, maar het was geweldig om te zien hoe dankbaar ze waren voor alles.

 

We hebben nauw contact met enkele vluchtelingen die uit Kiev en Odessa kwamen. Ze vertelden ons hoe moeilijk het voor hen was om dagenlang in stilte in onverwarmde huizen te zitten. Ze stuurden elkaar vaak maar een + teken, om de ander te laten weten dat ze nog leefden. Op een bepaald moment hadden ze maar 5 minuten om te verzamelen wat ze mee wilden nemen. Er kon bijna niets worden meegebracht, behalve hun papieren, alleen een paar kledingstukken, maar niet veel. Sommigen lieten een mooi huis achter, anderen slechts een eenvoudig, armoedig optrekje. Maar allen brachten slechts een kleine tas met spullen mee, ze moesten alles achterlaten.

 

Ondanks dat is het is goed om hen blij te zien. Want ze zijn erg dankbaar, het betekent veel voor hen om zich omringd te weten door liefde.

 

 

We hadden al eerder hulp naar Nagybakta gebracht. En we hebben nu een magnetron voor hen gekocht, die hadden ze nodig,

 

 

 

Bedankt voor alles! We kunnen jullie niet alle moeiten laten zien, en we kunnen het niet allemaal uitleggen met foto's. En toch is het goed om te laten zien hoe liefdevol jullie aan ons denken en iedereen hebt geholpen die hulp nodig heeft.

God zegene jullie!

 


 

Financieel overzicht

 

Zoals het overzicht toont is er in de afgelopen tijd een stroom van giften binnengekomen. Gisteravond nog meldde de penningmeester van de diaconie een bijdrage van meer dan € 3000! Het betekent dat we de ERE broeders en zusters zelf én hun barmhartigheidswerk kunnen blijven ondersteunen. Zij hebben aangegeven voorlopig nog wel even verder te kunnen met wat ze 'in kas' hebben maar verwachten uitbreiding van het werk en ook dat het niet binnen afzienbare tijd afgelopen zal zijn. Daarom houden we op hun verzoek een reserve aan waar ze op elk moment een beroep op kunnen doen. En ieder die het nieuws volgt, de beelden ziet van verwoestingen en de stromen berooide mensen zal ook inschatten dat dat niet lang zal duren ...

 

Laten we er voor blijven bidden dat de vrede in dit zo geteisterd land en volk spoedig mag terugkeren!  

 

 

Giften kunnen worden overgemaakt op

 

NL88RBRB0827785585  Diaconie De Gereformeerde Kerk Opeinde eo.
Vergeet niet te vermelden Oekraine.

 

 

Vertalingen: D.J. Bolt