Ethiek

Uit de kerken

Nieuwe artikelen
SignalenAanmelden GRATIS nieuwsbrief

Naam:
E-mail:printen

mailen

Help Oekraïne 12

 

D.J. Bolt/CERE

05-11-22

 

Graag weer een update over de situatie van broeders en zusters in de Oekraïne/Transcarpathia en hun hulpverlening, als gebruikelijk in twee onderdelen:

 

- Fotoverslag hulpverlening

- Stand van zaken
 


 

Fotoverslag hulpverlening

 

31 oktober 2022

 

Beste zusters en broeders,

 

Wij danken u hartelijk dat u ons en het leven hier in uw gebeden blijft opdragen aan de Heere. Ook zijn we u zo dankbaar dat u de vluchtelingen financieel blijft helpen en ook ons ondersteunt. We ervaren daarin Gods zorgzame hand en liefde! Weet u, nu we in deze moeilijke tijd de nood steeds groter zien worden, zijn we geneigd te vergeten dat God in elke situatie bij ons is. Het is goed dat Hij door de hulp van de broederschap ons eraan herinnert dat Hij ons niet vergeet, ons niet alleen laat!

 

De afgelopen weken hebben we veel instellingen bezocht waar vluchtelingen wonen. Ook hebben we voedselpakketten klaargemaakt voor gezinnen die niet in openbare ruimten verblijven maar ergens in de omgeving een appartement huurden en daar ook met grote problemen kampen. Veel appartementen hebben bijvoorbeeld geen enkel meubilair.

De situatie is voor heel veel mensen in Oekraïne zó moeilijk. Goddank zijn er momenteel geen gevechten in Transkarpatië. Wel is de frequente stroomuitval voor velen een ernstig probleem. In steden en dorpen wordt de elektriciteit vaak enkele uren per dag afgesloten, en dan hebben veel mensen geen water of verwarming meer in hun huizen.

En de winter komt dichterbij, de nachten worden kouder…

 

Luchtaanvallen komen veel voor. Schoolkinderen schuilen dan vaak enkele uren in de kelders van hun schoolgebouw. Overigens, in Transkarpatië negeren velen de luchtalarmen en gaan niet meer ondergronds. Maar voor scholen en andere instituten is schuilen verplicht.

Helaas zijn de kelders vaak koud. De foto's hieronder, zijn genomen in de kelder van een school die in goede staat is, maar er zijn ook scholen waar de kelder er veel slechtere conditie is.

 

Jonge mannen kunnen overal in militaire dienst worden opgeroepen. Zij die thuis verblijven zijn daar bang voor. Want velen sterven als soldaat in de strijd. Steeds meer jonge militairen sneuvelen, worden begraven in hun thuisland Transkarpatië. Zo kwam ik de afgelopen weken deze begrafenisstoet tegen, zie foto.
Meerdere mensen zijn op zoek naar hun kinderen en echtgenoten die al maanden vermist zijn.

 

We hebben met veel moeilijkheden te maken: onzekerheid, angst, stijgende prijzen, ouderen die alleen worden gelaten, enzovoort. Mensen beleven de oorlogssituatie heel verschillend: er zijn mensen die er diep door getroffen worden zowel fysiek als mentaal, maar er zijn ook mensen die er nogal gemakkelijk mee omgaan en niet bang zijn. Velen van ons verlangen echter naar vroeger, hoe het toen was. Echter we moeten de huidige situatie aanvaarden zoals God die geeft. Hij is wijs, alwetend en weet wat we nodig hebben.

 

Er zijn vluchtelingen die in het gebouw van een ziekenhuis in Visk wonen. Het gebouw is als ziekenhuis al enkele jaren niet meer in gebruik. Het is het geen comfortabele plek. Maar gezien de huidige omstandigheden zijn de mensen blij dat zij een plek hebben waar ze zichzelf kunnen zijn. Helaas was er lange tijd geen verwarming en moesten ze jassen en zeer warme kleding dragen, zelfs in de woonkamers.

Naast eten vroegen ze ons om verschillende dingen. Ze hadden bijvoorbeeld haardrogers nodig omdat ze het erg koud hadden na het baden. En ook een stofzuiger om het tapijt te reinigen waarop de kinderen steeds spelen en dat zonder stofzuigen wel erg vies gaat worden. Zelfs hebben ze hier een soort infectie opgelopen (ziekenhuisgebouw!).

Verschillende mensen vroegen om medicijnen.

 

Hoeveel ellende past er op één foto… De moeder, midden op de foto in een zwart jack, is hier met haar 30-jarige gehandicapte zoon, die ernstige buikklachten en andere problemen heeft. Dat gaf thuis al de nodige moeilijkheden, laat staan nu ze hier met andere mensen moeten samenleven. Rechts staat een vrouw die uit Popasne in de provincie Luhansk komt. Die Oekraïense plaats is nu een spookstad geworden waar nauwelijks nog iets intact is, elk gebouw is bijna met de grond gelijkgemaakt. Deze vrouw heeft dan ook niets meer.

Dan de vrouw links op de foto met haar twee kleinkinderen. Ik weet niet meer waar ze vandaan komen, wél dat alleen de vrouwelijke leden van het gezin en de kinderen naar Transkarpatië zijn gekomen, maar de mannen (zonen) thuis bleven om te vechten. Ze zijn erg blij als ze zelfs maar een kort bericht van de mannen te ontvangen, al is het maar één woord, want dan weten ze in elk geval dat ze nog leven…

 

 

n Bakta brachten we voedselhulp naar gezinnen die in onderverhuurde appartementen waren gaan wonen. Ze waren er erg blij mee.

Verder redden ze zich helemaal zelf. Sommigen hebben werk weten te vinden, anderen nog niet. Nog weer anderen leven van een pensioen, maar dat is vrij laag in Oekraïne. Twee gepensioneerde stellen van de gezinnen die hier wonen zijn hun huis kwijtgeraakt, een van hen, dat uit Mariupool kwam, net afgelopen vrijdag! Als je jong bent, is het al vaak moeilijk om opnieuw te beginnen, laat staan als je oud bent, zeker nu de toekomst en wat er morgen gebeurt volledig onzeker is.

 

 

 

De verwarming mocht tot 20 oktober niet aan, in de instellingen noch in de vluchtelingencentra. Ook was het niet toegestaan elektrische kachels aan te zetten behalve dan op plaatsen waar heel kleine kinderen en pasgeboren baby's vertoeven. Attila [een van ERE predikanten, djb] kocht een elektrische kachel voor een instelling waar twee pasgeboren kinderen zijn.

Overdag is het nog vaak mooi weer, maar de nachten zijn koud en er zijn ook al nachten geweest waarin het heeft gevroren.

 

We willen u vragen om voor ons te blijven bidden. We weten niet wat Gods plan is, wanneer hij zal bevelen deze oorlog te stoppen. Maar we weten wél dat we ook de smeekbeden van u als onze broeders en zusters nodig hebben, omdat we zo gemakkelijk verslappen in ons gebed.

Bedankt voor alles, voor de donaties waarmee jullie de harten van velen verblijden en moeilijke dagen makkelijker maken. Onze harten zijn jullie dankbaar.

 

God zegene ons allemaal!

 

Met broederlijke liefde,

Broeders en zusters uit Transkarpatië

 


 

Stand van zaken

 

Alweer een maand voorbij! Maar het eind van de oorlog lijkt nog lang niet in zicht. De russische aanvallen op Oekraïne gaan onverminderd door, zo kan worden geconcludeerd uit berichtgeving van o.a. BBC en CNN. Nieuw wapentuig wordt ingezet, het land van de ayatollahs leverde drones waarmee putin dood en verderf zaait, vooral onder de burgerbevolking. Daarmee werd de afgelopen weken een nieuwe terroristische fase ingeluid: vernietiging van de energievoorziening in het land. De tactiek van de verschroeide aarde.

 

De hoofdstad Kyiv zit deels zonder stroom én zonder water, meldde zijn burgemeester Vitali Klitsjko. Door stroomuitval zijn maar liefst 350.000 huishoudens getroffen en 80 procent van de bevolking zit zonder water. Gelukkig, vandaag (2 nov.) zou het leidingnet alweer hersteld zijn. Het toont de veerkracht van de bevolking!

Ook uit andere Oekraïense steden komen vergelijkbare meldingen als van Kyiv binnen. Zo is bijvoorbeeld de situatie in de Zuid-Oekraïense stad Mikolajiv nog prangender. Al eerder vernietigden de russen daar de waterleiding, zo bleek de BBC uit satellietbeelden en onderzoek. De bewoners die er nog zijn zitten al een halfjaar zonder schoon kraanwater en moeten daar uren voor in de rij staan. Terwijl ondertussen de stad, die dicht bij de frontlinie ligt, ook vaak wordt beschoten...

 

Het leed in Oekraïne gaat het menselijk bevattingsvermogen te boven. Naast de immense verwoestingen zijn er ook nog de zeer omvangrijke vluchtelingenstromen vanuit het land. Tel daar bij de mensen die moesten vluchten door de meedogenloze oorlog die de russen ook in Syrië (mede) voeren. Samen zijn ze volgens de jongste cijfers van de Verenigde Naties goed voor bijna 25 miljoen vluchtelingen en ontheemden, ongeveer anderhalf maal het totale aantal inwoners van Nederland…

Onvoorstelbaar!
 

Ondertussen blijft de spanning internationaal toenemen. De russen schreeuwen moord en brand als hun (illegale!) brug naar de Krim wordt beschadigd en hun oorlogsschepen in de Zwarte Zee aangevallen. 'Hoe durft die Zelenski en zijn kornuiten dat toch?!' Het zou de verschroeiende kremlin-terreur rechtvaardigen want russische spullen zijn heilig. We hebben zelden in korte tijd zoveel leugens en verdraaiing van de waarheid gehoord om onmenselijk gedrag te wettigen. Dat is waar Jesaja zijn oordeel over uitspreekt (5:20)

 

'Wee hun die het kwade goed noemen

en het goede kwaad;

die duisternis voorstellen als licht,

en licht als duisternis;

die bitter voorstellen als zoet

en zoet als bitter.'

 

Ondertussen gaat hulpverlening onverdroten verder. Ook de broeders en zusters van de ERE kerken doen wat ze kunnen om nood te lenigen. Ze zijn dankbaar met onze hulp, zo valt ook weer in bovenstaande rapportage te merken.  En wij zijn blij met hen dat we iets kunnen doen. En misschien kunnen we straks als de vurig verlangde vrede mag terugkeren, nog wel meer doen.
Maar eerst komt de gevreesde winter. In het verslag hoorden we al van de eerste nachtvorst. Een tijd van kou lijden omdat er niet verwarmd mag worden door rantsoenering van energie. We proberen het in te denken, geen gas, geen elektriciteit. Dus geen warmte, geen licht noch water. Honderdduizenden die zelfs niets meer hebben omdat hun huis ausradiert is ...

Laten we niet wennen aan deze oorlog 'daar ergens in het oosten van Europa', maar volop blijven meeleven. Aandacht blijven houden voor het wel en wee van de Oekraïners. Hen ondersteunen, en vooral de Heere dagelijks aanlopen in gebed om bescherming en vrede. In al hun nood vragen onze broeders en zusters dát in de eerste plaats van ons!
Ontroerend!

 

Financiën

 

Uit het bovengegeven fotoverslag blijkt dat de hulpverlening onverdroten voortgaat. We zijn blij dat we met elkaar voldoende middelen hebben bijeengebracht om langere tijd hun de afgesproken maandelijke $5000 te kunnen doneren. Dáárover hoeven de hulpverleners geen zorgen hebben, zelfs als de nood nog groter zou worden.
Maar laten we niet denken dat we 'over' hebben. Ook na de oorlog zal er heel veel geld nodig zijn om het land weer op te bouwen. Wellicht kunnen we dan ook daar een bescheiden steentje aan bijdragen.

 

Onderstaand overzichtje laat de inkomsten en uitgaven zien van de afgelopen maand. Opnieuw is er royaal gedoneerd! We verblijden ons over het grote bedrag dat in een gemeente van de Free Reformed Churches of Australia werd bijeengebracht. Hartverwarmende ervaring van wereldwijde gereformeerde broederschap!

1) De Medicine box is een EHBO-doos die gekocht werd voor de 'bombshelter', de (schuil)kelder onder een school in Berehovo waar de fam. Toth een onderwijsrelatie mee hebben.

CERE - Charitas Evangéliumi Református Egyház

 

Giften kunnen worden overgemaakt op

 

NL88RBRB0827785585  Diaconie De Gereformeerde Kerk Opeinde eo.
Vergeet niet te vermelden Oekraine.

 

 

Vertalingen: DJB