Ethiek

Uit de kerken

Nieuwe artikelen
SignalenAanmelden GRATIS nieuwsbrief

Naam:
E-mail:printen

mailen

Help Oekraïne 23

 

D.J. Bolt/CERE

24-02-24

 

24 februari 2022

 

Deze datum zal voor altijd in de geschiedenisboeken van Oekraïne vermeld staan als de datum waarop de Russen hun land binnenvielen en dood en verderf zaaiden. Vandaag gaat het land het derde oorlogsjaar in! En er is nog geen enkel uitzicht op een beëindiging van de strijd op redelijk korte termijn. Integendeel, er groeit veel onzekerheid, er worden veel bange vragen gesteld.
 

De aandacht voor het land en zijn strijd lijkt wat te verflauwen. Maar belangrijker nog is dat politieke ontwikkelingen de steun aan Oekraïne dreigen te doen afnemen. Denk aan partijen als PVV een BBB in ons eigen land. Maar vooral wordt de onzekerheid gevoed door de haast verlammende politieke situatie in de Verenigde Staten. Wat gaat er gebeuren als Trump president wordt in november van dit jaar en met zijn 'America first' Oekraine aan zijn lot overlaat?

 

Het is zo afgrijselijk wat daar in Oost-Europa gebeurt. Elke dag maar weer wordt niet alleen op het militaire slagveld gevochten en sneuvelen er velen maar op grote schaal worden ook burgers aangevallen en hun leefwereld vernietigd. Denk toch eens in dat vannacht ineens door een droneaanval je gewond in de kou staat (als je nog leeft) omdat je hele hebben en houden om je heen tot een puinhoop is geëxplodeerd. Dat is een realiteit waar Oekraïners dag in dag uit, nacht na nacht mee hebben te leven (en te sterven). In 2023 klonk het luchtalarm er 6000 keer …

 

Beeld van de stad Avdiivka die het Oekraïense leger de afgelopen week moest overlaten aan de Russen.

 

We hebben het gevoel dat als dit jaar de militaire steun, ook met moderne westerse wapens, niet royaal wordt verleend, het een verloren zaak is voor de Oekraïners. Gelukkig lijkt daar iets meer oog voor te komen van belangrijke Europese politici, mede door de schokkende moord op de Russische Navalny. Het besef groeit dat een zo diep-verdorven regime als zetelt in het Kremlin zijn machtshonger niet gestild zal voelen bij de overwinning van het oostelijke deel van Europa. Er zijn nog andere appeltjes te schillen…

 

Laten we onze aandacht niet laten verslappen voor dit land en zijn bevolking, hoe haast automatisch dat over ons komt door onze (nog) veilige situatie. Het blijven steunen. En vooral, laten we (dagelijks) bidden om een gerechtvaardigde vrede.

Trouwens niet alleen voor dit land…

We hopen de volgende editie weer een (foto)verslag geven van onze steun aan Oekraïne. Met daarbij een verantwoording. En nog het een en ander over onze CERE-organisatie.

 

Giften kunnen worden overgemaakt op

 

NL88RBRB0827785585  Diaconie De Gereformeerde Kerk Opeinde eo.
Vergeet niet te vermelden Oekraine.